Жанет д'Хонтар, Бетовенова голубиначка љубав и страст

РТС се прикључио пројекту „Нова Европска песмарица“ који Европска радиодифузна Унија ове године организује поводом обележавања 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, а задатак је да се осмисли и сними композиција на задату тему. Музичку нумеру инспирисану ликом и делом Бетовена написао је Драгољуб Илић, извођач је Бојана Стаменов, а завршено је и снимање спота – у кући у којој је живела Бетовенова велика љубав.

Дворац Шлос саграђен у другој половини 18. века у Голубинцима, крије тајну о љубави између Бетовена и Жанет д'Хонтар која се у ово здање преселила након удаје.

У једном од бројних писама која сведоче о њиховој емотивној вези, Жанет детаљно описује пут до Голубинаца што указује на то да је Бетовен можда и боравио овде. Неостварена љубав и тајна коју крије дворац, послужили су као инспирација и идеално место за снимање спота за нумеру посвећену Бетовену.

„Оно што је занимљиво и што само удваја мотиве што метсо за снимање филма, а не само спота. Ево, нек кренемо спотом. Јер истинита прича о Жанет – његовој највећој љубави која је живела управо у овом дворцу, овде у Голубинцима – са којом се дописивао, коју је волео на даљину и вероватно волео кроз музику. Ко зна какве су ноте заправо одавде излазиле, из овог љубавног мотива“, наводи редитељ Петар Станојловић.

Директор фотографије Бојан Ракић каже да је изазов и задовољство радити у старом, али реновираном замку Шлос.

„Композицију је написао Драгољуб Илић, по наруџбини. Био је инспирисан Валнштајн сонатом међутим композиција није у класичном стилу него је више популарног жанра и ту вокалну деоницу изводи Бојана Стаменов – наша представница на Пемси Евровизије 2015. године у Бечу и то је опет наша веза између РТС-а, Србије и Беча“, каже одговорна уредница Музичке редакције РТС Силвана Грујић.

Велику помоћ РТС-у у реализацији овог пројекта пружила је месна заједница Голубинци.

Текст песме написали у Драгољуб Илић и Бојана Стаменов а инспирисан је љубавним писмима која су разменили Бетовен и Жанет.

„Покушали смо да прикажемо једну нежнију његову страну из тих његових писама, у којима има толико страсти и љубави“, истиче Бојана Стаменов.

„Немате често прилику да радите неку песму по инспирацији неког великог композитора као што је Бетовен и направили смо једну песму која има шансе да буде аутентична“, каже композитор Драгољуб Илић.

Песма Заувек твој, заувек свој биће емитована на програмима РТС-а и у земљама чланицама Европске радиодифузне уније које су учествовале у пројекту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи