Најславнији ромски оркестар у Београду 13. октобра!

Оснивачи најчувенијег ромског оркестра на свету, „Тараф де хајдукс“, после паузе од пуних 15 година, поново ће наступити пред београдском публиком. Иконе џипси звука на сцену су закорачиле пре невероватних пола века, њихова музика може се чути и у холивудским блокбастерима, а у Београду ће нам се представити са новим пројектом „Тараф де Калиу“.

„Тараф де хајдукс“ (Taraf de Haidouks) чак и вечито строги Британци називају „најбољим џипси бендом на свету“, а још од првог албума из 1990. године сматрају се оличењем чувене ромске живости. А баш због те карактеристике, њихови наступи су препознатљиви по невероватној енергији.

Може се рећи да су непрекидно били на турнеји пуних 30 година, због чега су имали прилике да наступају по целом свету, на местима која су потпуно културолошки различита. Од Токија, преко Париза, Сингапура, Њујорка, Лос Анђелеса и Лондона, па све до Истанбула. И Холивуд је чуо њихову музику у филму Браћа Грим са Метом Дејмоном и трагично настрадалим Хитом Леџером, док су од европске кинематографије радили на остварењу Воз живота Радуа Михаилеануа, заједно уз нашег Горана Бреговића.

Имају и многе обожаваоце међу познатим личностима, где је у првом реду Џони Деп поред кога су се и појавили у филму Човек који је плакао. За велике љубитеље њиховог дела важе и модни дизајнер Јоџи Јамамоти, који их је позвао да наступају као музичари-манекени на његовим ревијама у Паризу и Токију, кореографкиња Пине Бауш, квартет „Кронос“ (са којима су снимали и свирали) и многи други.

„Тарафи“ су иначе из Клежана и представљају последњу генерацију лаутара који настављају традицију ове аутентичне музике из источне Румуније, музике која их је учинила једним од најпознатијих ромских бендова на свету.

Занимљиво је да су и поред све славе задржали јако скроман начин живота. Ово ће бити први концерт ромских великана у престоници Србије после 2003. године, а уједно и први пут да нам се представљају у новом руху, тачније у пројекту под називом „Тараф де Калиу“.  Наиме, чланови „Тарафа“ су под вођством виолинисте Калиуа кренули на турнеју, само што су се сада окупили као „Тараф де Калиу“, а у Београд долазе 13. октобра и то Комбанк дворану.

Улазнице за концерт биће у продаји од понедељка, 17. септембра на билетераници Комбанк дворане и свим продајним местима Евентим-а. Цене су 1.500, 2.000, 2.500 и 3.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи