Улични перформанси као увод у „Нишвил“

Увертира за „Нишвил“, највећи џез фестивал у овом региону је позоришни фестивал, који је отворен у Нишкој тврђави. Наступају уметници са четири континента и реч је углавном о уличним перформансима. На фестивалу је отворен и први џез музеј у нашој земљи.

Ходање на штулама, акробација, ватра и улични перфоманс. Све то је део представе „Орфеус и Еуридика“, којом је грчка позоришна група „ОММА“ са Крита отворила фестивал „Нишвил џез театар“.

„Ово је посебан начин глуме. Он тражи увежбане глумце и они прво морају да имају осећај да комуницирају са публиком. Наши глумци морају да знају како да то што раде привуче човека који хода, да стане и погледа представу“, каже драматург Антонис Дијамантис.

У позоришном делу фестивала биће одиграно 16 представа уметника са четири континета. Међу њима и три национална театра из Египта, Румуније и Србије.

„Просто сам била окренута ка представама које могу да утичу на позитивно мењање друштва и онога што нас у овом тренутку окружује“, објашњава Маја Митић, уметничка директорка Фестивала.

На уласку у Тврђаву, отворен је уз ватромет први џез музеј у Србији. Један од главих експоната је реплика статуе Шабана Бајрамовић.

„Моћи ћете да чује оригиналну Шабанову композицију са џубокса, да се фотографишете поред споменика, да видите делове (наступа) Соломона Барка – практично имамо два: америчког краља соула Соломона и нашег краља соула и блуза Шабана Бајрамовића“, истиче директор фестивала Иван Благојевић.

Улазак у музеј, као и на већину позоришних представа на овогодишњем Нишвилу је бесплатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи