Статуа Шабана Бајрамовића у џез музеју „Нишвил“

Гипсана статуа Шабана Бајрамовића на коњској запрези и уз извођење његовог хита „Ђелем, ђелем“ у свечаној поворци, испраћена је на „резервни“ починак у „Нишвил“ џез музеј у нишкој Тврђави, саопштили су организатори фестивала „Нишвил“.

Ради се о реплици бронзаног споменика који је „Нишвил“ 2010. године поклонио Нишу и који се налази на нишавском кеју.

Ово је и један од првих експоната музејске поставке првог џез музеја у Европи, који ће свечано бити отворен у петак 3. августа у 21 час.

Директор фестивала Иван Благојевић каже да је ово предотварање направљено само за специјалног посетиоца.

„Шабан је пуно волео коње и наша идеја је била да га испратимо на овај резервни починак, исто тако вечан и бесмртан као онај на кеју, у пратњи његова три љубимца. Сви посетиоци музеја ће већ од 3. августа моћи да чују оригиналну композицију Шабана Бајрамовића са џубокса и да се фотографишу поред споменика. У музеју имамо два краља соула, америчког краља Соломона Барка и нашег краља соула и блуза Шабана Бајрамовића“, каже Благојевић.

Аутор статуете вајар Влада Ашанин каже да су му и овог пута, као и пре осам година, помешана осећања.

„Овога пута рад на овом делу ми је био велики изазов. Постојећи калуп је био припремљен за ливење у бронзи и морао је да се преради за ливење у гипсу. Сада је споменик тежак око 150 килограма, а висок два метра. Овим ће Шабан бити обезбеђен од напада вандала и од даљег уништавања“, каже Ашанин.

Отварање музеја је у петак 3. августа од 21 час, улаз ће бити бесплатан, а посетиоци ће бити у прилици да у гласачку кутију оставе новчани прилог и тиме финансијски помогну први јаж музеј на овим просторима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи