Лазар Тошић: Добро је, сензори раде, могу да свирам...

Овогодишњи добитник награде Џез фестивала „Нишвил“ за животно дело прослављени бубњар Лазар Тошић каже да му „сензори још раде, да још може да свира“, те да га то чини задовољним у каријери.

„Задовољан сам својом каријером јер ништа ни мање ни више нисам желео од прилике да свирам“, рекао је Танјугу славни бубњар.

Тошић ће са својим квинтетом наступити на предстојећем „Нишвилу“ и тако публику уживо уверити зашто га стручна јавност и поклоници џеза сврставају међу најбоље бубњаре на овим просторима свих времена.

По традицији прве вечери фестивала у Нишу, 9. августа, биће му уручено престижно признање.

Лазар Тошић је оставио неизбрисив траг већ и на основу саме чињенице да је био „жила куцавица“ две најзначајније формације са ових простора, и када је реч о великим оркестрима као што су Биг бенд Радио-телевизије Београд и комбо саставима „Секстет Марковић-Гут“.

Тошић напомиње да ће свирати све док буде могао да држи палице.

Натеже му је каже било када је из Краљева, као тинејџер, дошао у Београд да постане бубњар.

„Све тешке и захтевне ствари у каријери сам се трудио да заборавим, јер је љубав према бубњевима и џезу била увек већа од било каквих потешкоћа. Ипак, није ми било свеједно када сам се из Краљева упутио у потрагу за својим местом у музичком свету. Нико ме није водио за руку... Ни мама ни тата. Сам сам се одважио на ту авантуру и имао много среће“, испричао је Тошић.

Присећа се да су га у Београду дочекали искусни музичари који су без икакве сујете поделили свој дар и вештину са младим колегом из Краљева.

„Срео сам дивне људе и музичаре који су ми дали озбиљно образовање. Животно и музичко...без сумње. Када сам се нашао у Немачкој где сам свирао по тамошњим америчким војним клубовима помислио сам да је цео свет мој. Свирао сам добру музику за добре паре и уживао у животи и музици. Није мала ствар за клинца да седне за нове бубњеве, а након свирке у нови ауто. Кажем ја...имао сам среће", прича Тошић.

Уверен је да су радне навике један од темељних стубова његовог трајања на сцени.

„Схватио сам рано да је у континуираном вежбању све. Никакву музичку школу никада нисам похађао и знао сам да само уз непрекидно вежбање и огроман рад могу да напредујем. Самоук сам и нисам имао други избор“, прича Тошић.

Од када је сео за бубњеве његова највећа жеља је била да свира у Биг бенду РТС-а.

„Ух, свирао сам у нашем најзначајнијем џез оркестру 22 године. Шта човек може још да пожели. Када на такав начин испуните животни сан, онда тај живот сигурно има смисла“, каже Тошић.

Из плејаде светских врхунских џез музичара Тошић издваја искуство музицирања са члановима „Секстета Марковић-Гут“.

„Нема боље школе него да свирате са асовима у комбо бенду какав је 'Секстет Марковић-Гут'. Када вам на позорници друштво баве Миша Блам, Стјепко Гут, Мића Марковић, онда разумете зашто је дивно бити музичар. После тог искуства више никада нисам имао проблем са самопоуздањем“, казао је Тошић.

За њега је Душко Гојковић један од истинских хероја џез музике.

„Свирам доста његових аранжмана. Душко ми је дао аранжмане за мој квинтет. Он ми је предложио да направим квинтет, он функционише од 1987. године и с њим ћу наступити на 'Нишвилу'. Бубњар Марко Ђорђевић ће нам се придружити на том наступу“, објаснио је Тошић.

Младим колегама саветује да се образују и да не раде све на „мишиће“.

„Добро је када ти неко каже: 'Еј, немој да држиш палице тако, него овако'. Има Биг бенд РТС-а страшног младог бубњара Милоша Грбатинића. Ушао је у суштину, што би казали џезери. Бубњар је у Биг бенду ослонац... Само да буде мало агресивнији. Зна он шта сам му препоручио“, рекао је Тошић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи