Вођа групе „Боканте“: Фасцинира ме балканска труба

Цењени музичар Мајкл Лиг, оснивач ворлд мјузик и џез супергрупе „Боканте“, истакао је пред концерт у Београду, да је одувек био фасциниран балканском трубачком и хорском музиком.

Група „Боканте“ затвориће 26. јула другу по реду серију концерата „Мјузиколоџи баркафе сешнс“, концертом у клубу „Битеф арт кафе“ на Калемегдану.

Оснивач тренутно најпопуларнијег њујоршког џез бенда „Снарки папи“, Мајкл Лиг покренуо је „Боканте“.

Музика коју бенд изводи је мешавина утицаја четири континента.

Организатори овог прворазредног догађаја су разаговарали са Лигом о идеји која стоји иза састава, гостовању у Београду, размени као основном генератору развоја сваке културе.

Мајкл Лиг напомиње да никада мање није марио за жанр него што је то случај сада.

„Како је интернет открио све о свакоме, са свих страна света, границе су мање видљиве него икада. То ми се допада. Утврђени жанрови, па чак и фолклорна музика воде порекло од комбинације утицаја. То је као нека трка. 'Боканте' заиста сматрам блуз бендом. Чак и 'Снарки папи' сматрам блуз бендом. Али блуз је дубок и широк. Додирнуо је многе културе и оне су додирнуле њега и у зависности од тога где одете, блуз је попримио другачији облик“, сматра Лиг.

Он појашњава да реч „боканте“ на креолском значи „размена“.

„Размењујемо наше културе, приче, гледишта, наше музичке утицаје и добре вибрације. И то желимо да поделимо и са публиком. Очекујемо да из Србије одемо још отворенијег ума, пуни нових информација и разумевања. Надам се да ћемо стећи нове пријатеље и да ћемо их инспирисати исто колико и они нас“, истакао је Лиг.

Цењени музичар открива да је увек био фасциниран балканском трубачком и хорском музиком.

„Грув, ритмови и мелодије су потпуно уникатни. Не знам много о фолклорним инструментима Србије, али се радујем да о томе научим када дођемо на концерт 26. јула. Овим путем позивам музичаре који поседују такве инструменте да их понесу са собом“, каже Лиг.

За њега нема дилеме да је процес настајања једног доброг независног бенда попут родитељства.

„Добар бенд је као дете. Дете захтева скоро све твоје време и енергију, потребна му је љубав и пажња, и на крају дана те много кошта. Али га ти обожаваш“, закључио је Лиг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи