Радуловић, Мацуев, Симовић, Рахлин на фестивалу „Бољшој“

Светски познати виолинисти Немања Радуловић, Јулијан Рахлин и Роман Симович, прослављени пијаниста Денис Мацуев и други наступиће у програмима Фестивала руске музике „Бољшој“ који ће уз подршку предузећа „Гаспром њефт“ бити одржан од 14. до 17. јула на Мећавнику.

Како је најавио оснивач фестивала, славни редитељ Емир Кустурица, фестивал ће у 6. издању први пут трајати четири дана.

„Дакле, сваког дана у сваком погледу све више напредујемо“, нашалио се Кустурица и навео ће се 60 музичких талената из Србије, Републике Српске и Русије такмичити у вештини извођења руске класичне музике за награде фестивала у две старосне категорије.

„Радујемо се доласку талентованих музичара које смо груписали у две категорије: Од 13 до 17 година и од 18 до 25 година. Број такмичаре из Русије и Србије је по први пут изједначен. О најбољима ће одлучити жири који чине Дражен Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розуми и професор Зоран Комадина“, истакао је Кустурица.

Славни редитељ је рекао да ће на отварању фестивала наступити наш прослављени виолиниста Немања Радуловић са својим оркестром „Дабл сенс“.

„Код нас само долазе врхунски уметници, па ћемо тако угостити по некима најбољег пијанисту данашњице Дениса Мацуева. Виолиниста Роман Симовић ће наступити са оркестром фестивала 'Бољшој' под диригентском палицом Србољуба Динића. Јулијан Рахлин је један од најбољих вилолиниста света и он ће наступити са специјално формираним секстетом фестивала 'Бољшој'. Такође балетски играч Константин Костјуков украсиће својим наступом отварање фестивала“, објаснио је Кустурица.

Он је напоменуо да ће као посебни гости фестивала наступити Камерни оркестар школе музичких талената из Ћуприје у част обележавања јубилеја: 50 година од оснивања ове једниствене школе.

„Амерички гитариста Гери Лукас такође гост фестивала. Он ће јединственим музичким стилом озвучити неми филм 'Шаховска грозница' Всеволода Пудовкина“, додао је Кустурица.

Према његовим речима, специјално изненађења за све учеснике и госте фестивала биће концерт групе „Леб и сол“ на затварању овог прворазредног музичког догађаја.

„Долазе нам сјајни музичари и биће занимљиво када се за време концерата огласе медведи, вукови, лисице... Све животиње које окружују Мећавник. Вероватно је ово једини фестивал на свету са тако великом концентрацијом врхунских уметника са идејом да се та искуства размене са младима у еколошком амбијенту. Наравно и наших 90 медведа чуће сјајну музику“, нашалио се Кустурица.

Говорећи о изузетној посећености концерта Београдске филхармоније на отвореном, Кустурица је истакао да су људи који живе у Србији увучени у прљаве игре ријалитија, а да се показало да квалитетни програми из културе и те како имају публику.

„Културна политика Србије је највећим својим делом тржишна, а треба да буде пројектована јер мале државе не могу да се 'туку' на тржишту. Прексиноћ се потврдило да квалитетни програми из културе итекако имају публику“, нагласио је Кустурица.

Брих није заслужио да суди ни меч Кремна-Мокра Гора

Признати редитељ, који је и фудбалски зналац, коментарисао је и догађања на актуелном Светском првенству у фудбалу које се одржава у Русији.

„Хрватски играчи могу да славе победу из хитове Томпсона и изговарају најружније речи о нама у својој катарзичној победи, док наши живе у дилеми коју песму могу да запевају. У таквој ситуацији се постаје народ, а све мање нација. Неопходно је обједињавати нацију у мери у којој она то заслужује, да би наша фудбалска репрезентација дисала у истој партитури. Правимо се великодушнији него што то можемо да дозволимо себи", сматра славни редитељ.

Меч Србија-Швајцарска, Кустурица је видео из посебног угла.

„То је стара прича колико и Наполенова идеја да се разједињују Словени и Албанци. Та утакмица је била приказ те геостратешке шеме. Судија који је делио правду на мечу Србија-Швајцарска није заслужио да суди ни меч Кремна-Мокра Гора. Судије нам никада нису биле наклоњене. Да нам је судио пенал, не би гледали тог орла како лети“, закључио је Кустирица.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи