Бубњар Омар Хаким на „Нишвилу“

Један од најпознатијих бубњара на прелазу из старог у нови миленијум Омар Хаким наступиће 10. августа на предстојећем „Нишвилу“ са саставом "OZ Experience", који предводи са својом супругом пијанисткињом Рејчел Зи.

Са Хакимом свираће и француски уметници басиста Линли Март и лидер бенда „Гранд батон“, гитариста пореком са Кариба Џеј-Си Мајлард.

Омар Хаким, рођен у Њујорку 1959. године, без сумње је један од најцењенијих и најтраженијих бубњара током последњих деценија.

Бубњеве је почео да свира са пет година и захваљујући томе што је његов отац Хасан (тромбониста у биг бендовима Дјука Елингтона и Каунта Бејсија) био добар пријатељ Џона Колтрејна, Омар је имао прилику да још пре тинејџерских година учи од легенди какве су Елвин Џонс и Арт Блеки, а са 11 година га је „под своје“ узео Клајд Лукас - бубњар Бејсијевог оркестра.

Као петнаестогодишњак је 1974. кренуо на своју прву америчку турнеју са "Jae Mason Group".

Први значајнији џез ангажман добио је у бенду вибрафонисте Мајка Мајниерија (касније лидера "Steps Ahead") са којим га је упознао пријатељ из детињства Маркус Милер, а у жижу џез јавности дошао је када се прикључио џез-рок великанима - групи "Weather Report".

Његове џез референце садрже и наступе и снимања са Мајлсом Дејвисом, Хербијем Хенкоком, Вејном Шортером, Стенлијем Кларком, Џоном Скофилдом, Рој Ејерсом, Џорџом Бенсоном.

Иако је у џез круговима акламацијом прихваћен као врхунски бубњар, али и композитор, аранжер, продуцент, Омар Хаким никада није имао прерасуде ни према другим музичким правцима и како сам каже, посебно цени британску алтернативну сцену.

Сарађивао је са Стингом, Дејвидом Боувијем, Мадоном, Мајклом Џексоном, Мик Џегером, Кејт Буш, Брајаном Феријем, Марајом Кери, Селин Дион, као и са групама „Дафт панк“, „Џорни“ и „Дајер стрејтс“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи