Дух Њу Орлеанса у Пожаревцу, обележен век од издавања прве џез плоче

Прошао је један век од издавања прве џез плоче, а тим поводом концерт је у Пожаревцу одржао „Београдски диксиленд оркестар“.

Прва грамофонска плоча са једном џез нумером снимљена је 1917. године у Америци. Извођачи су били „Диксиленд џез бенд“.

Стогодишњица тог догађаја обележена је у многим светским градовима, а први пут у Пожаревцу наступом „Београдског диксиленд оркестра“.

„Џез је настао као музика за забаву и за плес и онда се у неком тренутку нешто променило. Али, ево како су се забављали људи пре сто година, управо овако како се забављала пожаревачка публика, са пуно цике, вриске, аплауза, цупкања, певања. То је био џез", каже уметнички руководилац „Београдског диксиленд оркестра“ Владимир Рацковић.

Током сат и по вожње Мисисипијем на музичком пароброду „Београдског диксиленд оркестра“ пожаревачка публика уживала је у џез класицима и звуцима америчког југа. Било је ту и Чарлстона али и Моравца са атмосфером Њу Орлеанса.

„Драго ми је да се нешто овако може видети у нашем граду. Изузетно једно искуство“, кажу Пожаревљани. Сматрају да овакав догађај, који је права посластица за љубитеље џеза, треба да се понови.

Обележавање стогодишњице џеза у Пожаревцу је организовао Центар за културу, чији је музички уредник Предраг Пауновић, магистар џез саксофона.

"Препуна сала за Пожаревац, за једно овако мало 'народњачко' место, како се Пожаревац третира у Србији, ово је био пун погодак. Мислим да је Центар за културу ове године имао програмски погодак управо са овим 'Београдским диксиленд оркестром' и 'диксиленд шоуом'", истакао је Пауновић.

Постојбина џеза је Њу Орлеанс. Одатле се проширио по целом свету, а диксиленд је његов најпопуларији правац који се и данас радо слуша а својевремено га је прославио Бени Гудмен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи