Матија Дедић и Дони Мексалин затварају Београдски џез фестивал

Вечерас се, наступом Матије Дедића и Донија Мексалина у Центру „Сава“, као и наступом неколико домаћих извођача у Дому омладине, затвара 33. Београдски џез фестивал. Под слоганом „Џез визије"“, одржано је више од 20 концерата, на којима су наступили извођачи из Северне Америке, Европе и Израела. Фестивал је обухватио и изложбу о џезу, а једно вече било је посвећено сећању на Мићу Марковића.

Шта је џез данас, дубоко у другој деценији 21. века, храбро је дао своје виђење овогодишњи Београдски џез фестивал.

Не подилазећи захтевима домаћег тржишта, организатори су се упустили, помало хазардерски, у довођење извођача обимне и садржајне биографије, међу којима нису сви једнако познати домаћој јавности.

Међутим, публика је, неколико година уназад, прихватила да оно што јој овај фестивал нуди, заиста и јесте – тренутна светска музичка џез сцена.

„То је нова естетика која је практично заснована колико на слушању другачијих музика типа алтернативног рока, електронске денс музике или неке већ етно-музике с једне стране, с друге, до модерног тумачења традиције“, објашњава Драган Амброзић, програмски менаџер Београдског џез фестивала.

Џеза без импровизације нема, и оно са чиме се сви слажу јесте да садашњи џез све више користи савремене технологије, али и садржински комуницира с другим музичким жанровима.

„Све је већа употреба компјутера, мешају се стилови, електрични инструменти, акустични инструменти“, сматра Дејан Илијић из групе „Ејот“ из Ниша.

„Ја, на пример, користим фолк музику, шведску народну музику“, каже џез пијаниста Јан Лундгрен.

„Слушам и класичну и ворлд и поп музику“, додаје Марисус Несет, саксофониста из Норвешке.

Наша кућа, као дугогодишњи медијски партнер, сем, сада већ уобичајених, директних радијских преноса џез концерата овог фестивала, учинила је искорак и јуче директно емитовала на нашем Другом телевизијском програму концерт „Џошуе Редман трија“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи