Нови Сад у ритму „уличних свирача“

Фестивал уличних свирача „Градић фест“ почео је вечерас у Новом Саду, свечаном поворком од Трга слободе до подграђа Петроварадинске тврђаве, коју је предводио "Flaach Bras Band" из Швајцарске, оркестар од 30 лимених дувача.

Визуелни сегмент веселе и шарене поворке, коју је чинио велики број уметника и грађана, био је сачињен од великих скулптура направљених од балона, које су дело мајстора Шона Рунија.

„Као и претходних 16 година у програму учествују извођачи из Србије, региона, Европе, али и других удаљених држава, а чине га музички наступи, филмске и видео пројекције, перформанси, амбијенталне представе, уметничке инсталације“, саопштили су организатори.

У оквиру „Градић феста“, који се одржава у подграђу Петроварадинске тврђаве, вечерас је доделом награда ИБИС отворен и филмски фестивал "Cinema city", који ове године обележава десет година постојања.

Награде ИБИС припале су Мирјани Карановић и Миодрагу Миши Милошевићу за њихов допринос домаћој кинематографији.

Прве вечери „Градић феста“, између осталих, наступају музичари Гонгмастер Долф, Вода нам водама, Тони Пецанов, Ув, „Петинг блуз бенд“, Бојана Вунтуришевић, Ренцо Руђеро, Трабл ноутс.

У оквиру фестивала "Cinema city" вечерас су на репертоару „Реквијем за госпођу Ј“, „Игла испод прага“, „Чоколадни ветар“, „Кад бих могла да бирам“, „Срце од камена“.

Ове године, поред Фестивала уличних свирача и фестивала "Cinema city", идеји „оживљавања“ подграђа Петроварадинске тврђаве придружили су се и "Pop Up", „Сценаторија“, „Субурбијум“, „Фрушкаћ“, „Хепи треш продакшн“, „Угрип“ и „ААааа фестивал“.

Уочи самог почетка „Градић феста“ у подграђу Петроварадинске тврђаве вечерас је одржана конференција за новинаре, посвећена различитим аспектима те манифестације из угла партнерских организација „Фестивала уличних свирача“.

Како је саопштено, нов концепт подразумева удруживање снаге, знања, искуства, идеја и инфраструктуре с циљем заједничког оплемењивања подграђа и учешћа у потпуно новој урбаној и уметничкој причи.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић рекао је да најважнији пројекат у култури Града Новог Сада „Нови Сад 2021 ЕПК“ а једна од круцијалних инфраструктурних активности у оквиру тог пројекта, како је навео, је обнова подграђа Петроварадинске тврђаве.

„Веома је лако онда закључити колико је и из угла Града важно што се Фестивал уличних свирача преселио у тзв. градић. Петроварадинска тврђава и подграђе представљају један од највећих културно-туристичких потенцијала Новог Сада и оживљавање тог дела путем уметности, културе али и забаве потпуно се уклапа у мисију Града“, рекао је Рожић.

„Градић фест“ се одржава до 3. септембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи