„Нишвил“ шаље музичаре из Србије у Кину

Млади нишки саксофониста Филип Стипсић добио је позив да у другој половини септембра борави у Кини као члан интернационалног џез биг бенда, који се окупља поводом самита министара културе земаља источне и централне Европе (ЦЕЕЦ) чији ће домаћин бити министар културе Кине, саопштио је тим фестивала „Нишвил“.

Такође, захваљујући сарадњи Џез фестивала „Нишвил“ и Кинеског џез удружења ове јесени ће два састава из Србије одржати више наступа у Кини.

Кинески џез биг банд пројекат окупиће 16 џез музичара из Централне и Источне Европе, као и два кинеска музичара који ће учествовати као диригент и композитор.

Наступ ЦЕЕЦ џез биг бенда планиран је за 23. септембар у Гуанџоу, у провинцији Џеђијанг.

На програму биг бенда наћи ће се џез стандарди као и композиције гостујућих композитора специјално написане за ту прилику, а у циљу промоције музичке сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, као и подстицања сарадње уметника Кине и ЦЕЕЦ.

Сарадња „Нишвила“ и Кинеског џез удружења је почела пре три године када је директор „Нишвила“ Иван Благојевић (са директорима џез фестивала земаља Централне и Источне Европе) као гост те институције боравио уз Кини, а настављена већ следеће године, када је кинески састав „Голден Буда џез бенд“ наступао на „Нишвилу“.

„Нишвил“ је, такође преко Кинеског џез удружења позван да организаторима концерата и фестивала у Кини предложи саставе из Србије за гостовања у тој земљи – што ће, такође ове јесени бити и реализовано наступима у Кини нишког састава Вери Наиш и београдске групе „Милан Петровић квартет“.

Кинеско џез удружење је недавно позвало „Нишвил“ и да предложи музичаре – потенцијалне чланове ЦЕЕЦ џез биг бенда, а од десетак музичара који су послали своје професионалне биографије – за члана интернационалног оркестра изабран је Филип Стипсић, члан састава „Бени Брикман“, неколико комбо џез састава, а на последњем издању „Нишвила“ био је члан пројекта „Нишвил танго биг банд“ .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи