Сајам књига је само почетак дубље културне сарадње Србије и Кубе

Почасни гост 67. Међународног београдског сајма књига је Куба. Земља која је упркос потешкоћама сачувала културу, однос према уметности и наставила да је негује. У Влади Србије министри културе Кубе и Србије потписали су споразум о спречавању недозвољене трговине културним добрима.

Дух борбености и отпорности одржао је народ Кубе, а култура коју негују помогла им да опстану. Највеће богатство Кубе лежи у народу, истиче министар културе ове земље, који се изборио за независност и дошао до тога да Куба данас буде земља са већински образованим становништвом.

„На овом Сајму књига представићемо најлепша дела кубанске књижевности. Култура је жила куцавица социјалистичког система. Нажалост и данас и те како нападају револуцију, наш народ и нашу културу. И зато смо и те како захвални што присуствујемо на оваквом једном Сајму књига и што смо у прилици да покажемо шта је то права Куба, које су то ствари које промовишемо и шта је оно због чега живимо“, рекао је Алпидио Алонсо Грау, министар културе Владе Републике Кубе.

Осим захвалности, кажу да је најважније да се говори језиком културе, књиге и слова, а не језиком оружја.

„Куба је заиста јединствена земља на свету која и данас сведочи значају културе, која негујући систем вредности том храбром народу помаже да опстане упркос великим покушајима блаћења у међународној јавности, али и озбиљним економским проблемима који су изазвани економским санкцијама које се спроводе према овој нама пријатељској земљи“, истакао је Никола Селаковић, министар културе Србије.

Кубанци су позвали српске уметнике да присуствују културним догађајима на Куби, истичу да би желели да продубе сарадњу и на пољу кинематографије, музике, плеса и осталих грана уметности.

На Сајму књига, који је почео јуче и траје до 27. октобра, биће представљана многа дела кубанских књижевника преведена на наш језик.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи