Читај ми!

Избор „Српске речи године“ - у жирију и Неле Карајлић и лектор РТС-а Александар Петровић

И ове године бира се „Српска реч године“. Као и 2023, избор организују „Филолошко друштво Речи“ и часопис „Новоречје“. У току је предлагање речи. Ове године жири који ће одлучити о речима године биће проширен. Тако, поред угледних лингвиста у саставу жирија су и Мирослав Кос, новинар листа Блиц, Александар Петровић, лектор РТС-а, Павле Ћосић, лексикограф, сатиричар и издавач и Неле Карајлић, рок-музичар и писац.

Избор „Српске речи године“ - у жирију и Неле Карајлић и лектор РТС-а Александар Петровић Избор „Српске речи године“ - у жирију и Неле Карајлић и лектор РТС-а Александар Петровић

Други пут бира се “Српска реч године” у три категорије: Реч године, Нова реч године и Лажиреч године. Предлоге за избор српске речи године, нове речи године и лажиречи године могу да дају сви који то желе, на сајту „Филолошко друштво Речи“ или преко Фејсбука и Инстаграма, стоји на Сајту Филолошког друштва "Речи", академског непрофитног удружења основаног 2023. године, које је организовало и први избор речи године 2023. Реализацију пројекта „Речи 2024 године“ подржало је Министарство културе Републике Србије.

Лажиреч је реч која „искривљује, ублажује или прикрива смисао онога што именује“, стоји на Сајту Филолошког друштва Речи. То је реч која „осликава манипулативну употребу језика у јавном и политичком дискурсу“,  објашњавају организатори.

Прошле године у овој категорији победио је израз економски тигар.

Реч године је постојећа реч (или израз) која одражава значајне догађаје, трендове или промене у друштву током године, и за 2023. годину изабрана је реч насиље у овој категорији.

Нова реч је новостворена реч (или израз) која је недавно ушла у српски језик и постала популарна или релевантна за ширу јавност и то је за прошлу годину била реч четбот.

Први предлози су већ стигли

Тако, међу предлозима за Реч године су: литијум, дронови, рат, депонија, атентат,  криза, рударење… 

Неки од предлога за Нову реч године су: лимунана, глупетање, математирање (вежбање математике), дигитални аутизам, тридемија, вејперски, метаверзум, десингер, сликозор (биоскоп), беспосадник (дрон), путопропусница (уређај за бесконтактну наплату путарине), чмароточина, умивалица, сусрамље, Србонаут (заступник Србије за свемир), керебечење, пошашкољити, аветање...

За Лажиреч године стигли су и ови предлози: преговори у Бриселу, толеранција, до решењa кроз дијалог, денацификација, струка и наука, истина, мирни преговори, фемицид, просперитет,  транспарентност, екологија, родно осетљив језик, демократија, просечна зарада, разумевање или здрав разум, реално, али, војна операција, досрбљавање, конкурентна плата (фраза у огласима за посао која скрива или маскира минималац) …

Изабране речи ће бити објављене у часопису „Новоречје“ које подржава Министарство културе Републике Србије.

"Очекујемо да избор речи године усмери пажњу на речи којима описујемо и изражавамо наш однос према свету. Избори речи године се одавно организују у бројним земљама, за њихове националне језике на иницијативу лексикографа,  језичких стручњака, новинара или организација које се баве језичким темама. Речи године указују и на језичка испољавања односа према догађајима у текућој години", стоји на сајту Филолошког друштва..

Избор се обавља на основу прикупљених речи преко веб-сајта филолошког друштва и друштвених медија. Потом, онлајн-гласање трајаће од 1. до 15. децембра, које као резултат даје листу најбоље пласираних речи.

Финални избор обавља Стручни жири, угледних домаћих лингвиста и филолога те новинара који прате језик и писаца.

Ко је у жирију који ће одлучити о речима 2024. године

У саставу жирија су: Ђорђе Оташевић, виши научни сарадник из Института за српски језик САНУ, Слободан Новокмет, виши научни сарадник из Института за српски језик САНУ, Јована Јовановић, научни сарадник Института за српски језик САНУ, Ивана Лазић Коњик, научни саветник из Института за српски језик САНУ, Вања Миљковић, научни сарадник из Института за српски језик САНУ, Ана Миленковић, научни сарадник из Института за српски језик САНУ, проф. др Рајна Драгићевић са Филолошког факултета из Београда, проф. др Данко Шипка са Arizona State University, проф. др Дејан Ајдачић са Гдањског универзитета из Гдањска, проф. др Милан Ајџановић са Филозофског факултета из Новог Сада, проф др Људмила Поповић са Филолошког факултета из Београда, Мирослав Кос, новинар листа Блица, Александар Петровић, лектор РТС-а, Павле Ћосић, лексикограф, сатиричар и издавач и Неле Карајлић, рок-музичар и писац.

Одлука о речима године у три категорије биће објављена  20. децембра 2024.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи