Читај ми!

Владимир Кецмановић о сајму књига, о речима и новом роману "Огањ и келија"

67. Међународни београдски сајам књига почиње 19. октобра 2024. године и капије сајма биће отворене од 10 часова. Свечано отварање заказано је за 18 часова. На Сајму ће се представити око 400 излагача и издавача, биће одржане промоције, програми , трибине, сусрети писаца и читалаца. О Сајму новој књизи говорио је писац Владимир Кецмановић, главни и одговорни уредник Културно уметничког програма РТС-а.

Уочи дана отварања Сајма књига у Београду под слоганом „Реч је слободна“, писац Владимир Кецмановић истакао је да је реч у добром делу света формално слободна.

У принципу можете да кажете оно што мислите, питање је где, али можете и за то не сносите законску о одговорност. Причам о западном свету. Проблем је што реч нема никакву тежину и то што говорите не значи ништа, јер они који имају контролу и моћ знају да своје речи пласирају много видљивије“, истакао је Кецмановић.

Истиче да је сајам дуго година имао значај у продаји књига, али се данас више књига продаје код великих издавача у књижарама. Али тај сусрет писаца са читаоцима је масовно окупљање чији је мотив леп и добар.

Говорећи о књигама истакао је да ниједна империја не траје вечно,тако да некада дође једном, некада другом, а ти интервали су доста дугачки. Са овим ненормалним убрзањем у коме живимо могла би да се деси да смена империја буде бржа.

Пре више од 30 година сам о Василију Острошком написао роман који нисам успео да заокружим и то је остало да чека. После много година под различитим утицајима, и књижевном сазревању, некако се искристалисало писање о свецу који припада вечности или безвремености, јер је контакт могућ само у тренутку. Да заправо форма писања о тој теми припада више поезији него прози. Тако је настао роман Огањ и келија, које је примереније назвати поемом“, рекао је Владимир Кецмановић.

У петак, 25. октобра на Сајму књига писац Владимир Кецмановић потписиваће књигу у 16. 30 часова.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи