Читај ми!

Матеји Николићу награда „Неда Деполо"

Победнички рад овогодишњег конкурса за награду „Неда Деполо“, коју Радио Београд 2 додељује за најбоље студентско радиофонско остварење је електронска композиција ,,Скудра“ аутора Матеје Николића, студента друге године докторских студија на Факултету музичке уметности у Београду на Одсеку за композицију. Награђеном аутору припада Повеља Радио Београда 2 и хиљаду евра из Фонда „Неда Деполо“.

Друга награда додељена је Луки Лукићу, студенту треће године на Факултету драмских уметности на одсеку Снимање и дизајн звука, за радиофонско дело Bellum, док трећу награду деле студенти четврте године на истом одсеку, Митар Карадеглић за играно експериментално дело Жртва истости и Алекса Николић за радиофонско дело Слоново стопало.

Жири, који је одлуку донео у директном радио-преносу, радио је у саставу: Оливера Коларић, драмска списатељица (председница), Ивана Вујић Коминац, редитељка и професорка ФДУ у Београду, Драган Митрић, композитор и уредник серије Радионица звука Драмског програма Радио Београда, Милош Јагодић, редитељ у Драмском програму Радио Београда и Ана Вучковић Денчић, књижевница и новинарка Радио Београда 2.

Према мишљењу жирија, првонаграђено дело Матеје Николића Скудра представља „електронску композицију у којој спајајући модерно и са древним аутор исказује завидан ниво како композиционих поступака тако и рада са различитим изворима звука и њиховом електронском обрадом. Успешно синтетишући различите елементе, аутор ствара богат и динамичан звучни амбијент који је у сталном покрету и трагању за новим чулним искораком. Технике свирања акустичних инструмената и коришћење аликвотних тонова успешно доприносе теми древно модерног звука“, наводи се у саопштењу жирија.

Циљ награде „Неда Деполо“ је да подстиче стваралаштво младих у области радиофоније и да њихов таленат повезује са производно-креативним погонима у Радио Београду, кући која има богату традицију и међународни углед у домену радио-арта. Овим конкурсом чува се успомена на Неду Деполо, дугогодишњу уредницу у Драмском програму Радио Београда која је знатно допринела развоју српске радиодрамске уметности.

Награде ће бити уручене почетком новембра на свечаности у Каменој сали Радио Београда, а сви награђени, као и радови који својим квалитетом то заслужују, биће емитовани у терминима Драмског програма.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи