Рак дебелог црева у порасту међу младима – истраживања указују на једног главног кривца
Ако је пушење био узрок рака у 20. веку, конзумирање прерађене хране може бити његов пандан у 21. веку.

Рак се раније сматрао пратиоцем старења, пошто је углавном погађао људе старије од 60 или 70 година. Али иако је и даље тачно да већина нових дијагноза рака погађа старије од 70 година, образац се мења на суптилне начине, показују подаци. Неки карциноми се све више јављају код млађих људи.
На пример код колоректалног канцера (рака дебелог црева), стопе су опале код оних старијих од 60 година, а подаци показују нагли пораст у многим развијеним земљама међу људима млађим од 50 година.
Лекари тврде да се ово не догађа само због ширег скрининга или бољих дијагностичких метода, јер овај тренд није забележен само у једној одређеној земљи или заједници.
Шта узрокује пораст броја оболелих од рака дебелог црева
Стручњаци истичу да унапред можемо да искључимо генетику. Процењује се да код 75 одсто оболелих нема познате претходне породичне историје или познате генетске предиспозиције.
Зато су научници почели да испитују факторе животне средине повезане са повећањем броја оболелих од рака дебелог црева од шездесетих, при чему је свака генерација склонија оболевању од рака од претходне.
Један фактор се стално појављује као главни кривац: весоко-прерађена храна, а преглед из 2025. године у часопису Nature Reviews Endocrinology истиче те везе. Ова храна, грубо дефинисана као фабрички паковане грицкалице, готова јела, заслађене житарице, безалкохолна пића, прерађено месо и већина брзе хране, сада чини више од половине просечне исхране у већини земаља.
Повећање инциденције рака је стварна и глобална. Студија спроведена широм Европе открила је да је код особа старости 20-29 година инциденца расла за 7,9% годишње између 2004. и 2016. године, са стопама повећања од 4,9% код особа старости 30-39 година и 1,6% у групи од 40-49 година у приближно истом периоду.
Рак дебелог црева не само да се повећава у свакој старосној групи млађој од 50 година, већ је стопа раста највећа у најмлађој групи. Статистички модел указује да би се колоректални карцином са раним почетком могао удвостручити сваких 15 година у Аустралији, Канади, Великој Британији и САД.
И докази да је високо-прерађена храна умешана све се брже увећавају: велика студија објављена у часопису British Medical Journal испитала је три велике америчке кохорте како би испитала везу овакве хране са ризиком од колоректалног карцинома.
Једна од ових кохорти обухватила је више од 46.000 мушкараца, праћених током 24 до 28 година. У поређењу са групом која је најмање конзумирала високопрерађену храну, ризик од развоја колоректалног карцинома код оних који су највише конзумирали – чак и узимајући у обзир исхрану и тежину – био је 29% већи.
Аутори закључују да су потребна даља истраживања како би се разумели физиолошки механизми како тачно ова храна доприноси развоју рака.
Занимљиво је да, иако је велики део истраживања повезао прерађену храну са порастом гојазности, која је затим главни фактор ризика за бројне врсте рака, горе наведена студија указује на пораст колоректалног карцинома и код особа нормалне тежине.
Да ли је могуће да је високопрерађена храна канцерогена без обзира на нечији индекс телесне масе
Исхрана богата високопрерађеном храном повезана је са поремећајима у инсулинској сигнализацији, хроничном упалом ниског степена и променама у цревном микробиому, што су сви механизми укључени у развој рака.
Оно што једемо утиче на то како наше ћелије расту, како функционише наш имуни систем и како се понашају наше цревне бактерије – које помажу у регулисању упале и имунитета.
Студије на животињама показале су да емулгатори, адитиви и вештачки заслађивачи који се обично налазе у оваквој храни подстичу упалу црева и раст тумора. У међувремену, недостатак влакана и заштитних фитохемикалија (једињења која се налазе се у биљкама) у овој храни може променити цревни микробиом потребан за оптимално функционисање тела.
Биле су потребне деценије, али сада је коначно прихваћено да дуван изазива рак плућа, а да алкохол повећава ризик од рака дојке и јетре. У наредној деценији укључивање високопрерађене хране може бити кључни фактор ризика за колоректални карцином, посебно код младих одраслих.
Оно што једемо је важније него што мислимо. Наука још увек нема поуздане доказе, али се брзо развија. Често се каже да је храна лек, али храна је превенција.
Коментари