Да ли су тинејџерима потребни протеински суплементи

Коришћење протеинских шејкова, плочица, прахова и других суплемената може да делује као лако решење за оне који желе да повећају унос протеина. Али када су у питању тинејџери, педијатри брину да се можда претерује са суплементацијом.

Да ли су тинејџерима потребни протеински суплементи Да ли су тинејџерима потребни протеински суплементи

Према подацима из националне анкете Универзитетске дечје клинике у Мичигену, два од пет родитеља кажу да су њихови тинејџери конзумирали протеинске суплементе у протеклој години, при чему је већа вероватноћа да ће дечаци тинејџери конзумирати суплементе сваки дан или већину дана него тинејџерке.

Од 46 одсто тинејџера који су конзумирали протеинске суплементе у протеклој години, више од половине њихових родитеља је рекло да је то ради повећања мишићне масе. Од 36 одсто тинејџерки које су конзумирале суплементе, родитељи су рекли да су њихове ћерке више користиле протеинске суплементе за мршављење или као за замену за оброк када су биле заузете.

Скоро један од пет родитеља каже да њихов тинејџер не уноси довољно протеина.

„Маркетинг може навести људе да верују да већа количина протеина значи да је производ здравији – али то није нужно тачно“, наглашава др Сара Кларк, педијатар.

„Уместо тога, родитељи и тинејџери могу тражити уравнотеженији производ који има мало протеина, заједно са другим кључним хранљивим састојцима и влакнима – али са врло мало (или без) доданог шећера или кофеина“, саветује докторка.

Анкета је спроведена у августу и у њој је учествовало 989 родитеља тинејџера узраста од 13 до 17 година.

Четрдесет четири процента родитеља каже да су они или неки други члан породице охрабривали свог тинејџера да узима протеинске суплементе, посебно у случајевима када је тинејџер изразио интересовање да буде у форми, да смрша, да изгледа привлачно, да побољша спортске перформансе или да буде здрав.

Али узимање протеинских суплемената можда не решава ове проблеме, истиче др Кларк. Иако су протеини део здраве исхране, унос треба узети у обзир на основу контекста целокупне исхране појединца.

Да ли тинејџери треба да узимају протеинске суплементе

Ретко се саветује да тинејџери узимају протеинске суплементе, наводи Дијана Шни, педијатријска дијететичарка на Кливлендској клиници за децу у Охају која није била укључена у анкету.

Тинејџеркама узраста од 14 до 18 година обично треба 46 грама дневно, док тинејџерима истог узраста треба 52 грама дневно, према препорученим дозама додатака у исхрани.

Протеински суплементи могу да доведу корисника у опасност од превеликог уноса протеина, што може изазвати дехидрацију и врши притисак на бубреге, према Академији за исхрану и дијететику. Америчка управа за храну и лекове не процењује протеинске прахове пре него што изађу на тржиште, што значи да би корисници могли бити изложени другим супстанцама, као што су стимуланси, упозорава Шниова.

Америчка агенција за храну и лекове генерално регулише дијететске суплементе као храну, а агенција има овлашћење само да предузме мере против „фалсификованог или погрешно брендираног производа додатака исхрани након што стигне на тржиште“.

Ако тинејџери добијају протеине у сваком оброку у току дана и у неким грицкалицама, онда вероватно добијају довољно протеина. Додаци протеина су ретко оправдани и могу се препоручити само одређеним тинејџерима који имају ограничену исхрану, као што је вегетаријанска или веганска, додаје дијететичарка.

У таквим случајевима, саветује се помоћ нутриционисте који би требало да процени да ли и колико протеина треба додатно уносити.

Исхрана и одржавање уравнотежене исхране

Једна ствар коју треба запамтити у вези са уносом протеина је да је корисније конзумирати протеине током дана, а не све одједном, наглашава докторка Кларк.

У редовном оброку људи треба да уносе адекватну количину протеина, угљених хидрата, масти, влакана, витамина, минерала и воде. Ово се може постићи одабиром разноврсне хране из пет главних група намирница, укључујући воће и поврће, влакна и млечне производе.

Постоји девет есенцијалних аминокиселина које људи треба редовно да конзумирају током дана. Свих девет се може наћи у потпуним протеинима, који су углавном животињског порекла, а само неколико се налази у непотпуним протеинима, обично биљној храни, према Кливлендској клиници.

Али уравнотежени оброци нису довољни да подрже организам тинејџера. Адекватан сан и хидратација су такође важни како би се осигурало да тело има довољно времена да се опорави, напомиње Дајана Шни.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи