Читај ми!

Место где су многи малишани изборили најважније битке – век рада Клинике у Тиршовој

Основана је пре 100 година, у приватној кући у Улици Кнеза Милоша. Дечја клиника у Тиршовој улици у Београду, израсла је у модерну болницу и прво је одредиште на које родитељи помисле када дете има озбиљан здравствени проблем. Многи храбри малишани тамо су изборили своје најважније битке.

Одзвањају дечји гласови ходницима Педијатрије у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој. Добро познат жамор доктору Радловићу враћа успомене на професионалне почетке. Исти је сценарио, само пре пола века, када је први пут ушао у Клинику. Сећа се чак и датума. Било је то за време новогодишњих празника.

„Ја сам дошао на Универзитетску Дечју Клинику 10. јануара 1976. године, тако да сам сведок свих збивања на Клиници, јер сам ту био, ето, половину времена њеног постојања. Када бих поново могао да бирам, ја бих опет одабрао педијатрију. Захтева велико одрицање, одговорност али и задовољство", рекао је др Недељко Радловић са Медицинског факултета.

Универзитетска Дечја Клиника изграђена је пре стотину година и све то време овековечено је у монографији на 728 страница, уз многе фотографије и документа. Свог доласка присећа се и директор Клинике проф. др Синиша Дучић.

„Ја радим у Тиршовој 30 година, ту сам дошао на специјализацију и остао сам, и тада је она била једна еминентна установа, лекари су били препознатљиви у региону и лидери у свим областима дечје медицине као што су и сада. Ова болница је архитектонски била предвиђена за кудикамо мање деце и дијагностичких процедура за то време, пре сто година", изјавио је проф. Дучић.

Осим дечјег жамора, од тада се, изгледа, све променило. Клиника сада има све неопходне апарате за лечење деце, каже директор Дучић, а последњих неколико година набављена је и савремена опрема.

Годишње ураде око осам хиљада операција, прегледају скоро 200 хиљада деце, а дијагностичких процедура буде око милион. Две улице одатле, гради се нова зграда клинике.

Тренутно се граде подземни нивои објекта Тиршова 2, и они су предвиђени да буду гаража са 526 паркинг-места, у овом тренутку на томе ради неколико стотина радника у три смене.

„Тренутно се бетонира друга плоча и то ће да буде готово око 20. у месецу. До краја године планирамо да завршимо бетонирање последње приземне плоче. До јула следеће године планирано је да се заврши комплетна изградња и бетонирање објекта. Сада смо три недеље испред планираних рокова", каже Дарко Ђукић, координатор радова из Министарства за јавна улагања.

„Биће све на једном месту, једна савремена болница, архитектонски савршено урађена, са најмодернијом медицинском опремом, ту ће се радити све процедуре на једном месту", додаје директор Дучић.

Приступне саобраћанице су већ изграђене. До Тиршове 2 моћи ће да се дође са ауто-пута и из Делиградске улице, а план је да почне са радом на лето 2027. године.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи