Читај ми!

Светски дан менталног здравља – организоване радионице којима се прибилижава свет људи са шизофренијом

Светски дан менталног здравља обележава се сваке године 10. октобра. РТС уз подршку партнера, организовао је посебан пројекат како би се широј јавности приближио свет особа са шизофренијом. Отворена је и изложба сликарских аматерских радова особа које живе са шизофренијом, а који су настали у радионицама специјалних болница за психијатријске болести.

Током трајања изложбе у РТС-у, слике ће моћи да се резервишу и преузму уз доказ о донацији медицинским установама, што даје хуманитарни аспект овом пројекту. У ове сврхе отворен је наменски рачун за донације, а 100 одсто уплаћених средстава биће донирано наведеним болницама у Ковину и Падинској Скели. Ради се о кровним специјализованим болницама ка којима гравитирају оболели из целе Србије.

Пројекат „Уметност за душу – искрена књига" има за циљ да споји светове који се ретко срећу – особе које болују од шизофреније, а које бораве у две менталне болнице у Србији и ширу јавност.

Кроз сликарске радионице, у којима су учествовали и чланови породица оних који живе са шизофренијом, направљен је простор за уметничко изражавање, разумевање и повезивање. Ове радионице нису биле само терапеутске, већ су пружиле прилику за отворен дијалог и бољу интеграцију оних особа које се боре са шизофренијом у друштво.

„Уметност за душу – искрена књига" открива снагу уметности да премости разлике и донесе разумевање тамо где је оно највише потребно.

Кроз радионице у којима су учествовале особе које живе са схизофренијом настало је 36 радова. Ова мала, а велика, дела упознају нас са светом из угла особа које имају ово обољење. Радионице су биле одржане у Специјалној болници за психијатријске болести Ковин и Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” у Падинској Скели.

Стетоскоп.инфо у сарадњи са „Адико банком" отворио је наменски рачун за уплату донација које ће бити уплаћене Специјалној болници за психијатријске болести Ковин и Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” у Падинској Скели. Инструкције су на сајту и друштвеним мрежама stetoskop.info.

Уз доказ о донацији од минимум 2.500 динара , можете резервисати и преузети неку од слика које су настале на овим радионицама.

Од 10.10. до 17.10. одржава се изложба ових радова у Свечаној дворани РТС-а у Таковској 10 од 10 до 20 сати.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи