Читај ми!

Институт за онкологију и радиологију Србије обележава 85 година рада и борбе против малигних болести

Тачно пре 85 година постављени су темељи Радиолошког института Кнеза Павла, претече данашњег Института за онкологију и радиологију Србије у Београду. У овој установи се лече оболели из целе земље, а како је навео директор Института, др Милан Жегарац, само за првих шест месеци ове године прегледано је око 96.000 пацијената и изведено нешто више од четири хиљаде операција.

Институт за онкологију и радиологију Србије свакодневно обавља велики прој прегледа, а како наводи гост Дневника, др Милан Жегарац, код карцинома дојке, негде око 12 одсто оболелих припада популацији млађих од 45 година, док је код колоректалних карцинома тај проценат негде око пет одсто.

„Зато су превентивни прегледи јако важни, јер када су у питању малигне болести, јако је битно да се пацијенти јаве на време. Што се раније јаве, то стално говоримо и апелујемо, излечење је много једноставније и много успешније“, наглашава др Жегарац.

Током посете француског председника Емануела Макрона, председник Вучић и ресорни министар потписали су уговор о изградњи регионалног онколошког центра и нове болнице. Нови центар би требало да буде изграђен испод Клиничког центра и поред нове дечје клинике Тиршова 2 са којом треба да буде повезан због лечења деце.

Снимак гостовања др Милана Жегарца, директора Института за онкологију и радиологију Србије, у Дневнику, можете погледати у видео-снимку на почетку текста. 

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи