Читај ми!

Менопауза – изазови и промене у животу сваке жене, како препознати и утицати на смањење симптома

Свака жена, пре или касније, улази у период менопаузе. То обично значи додатне здравствене проблеме. Често о свом трошку купују лекове које су им препоручили лекари, јер се не издају о трошку државе. Неретко их набављају и илегално, јер нису регистровани на нашем тржишту.

Жена је стуб сваке породице, уколико се жена лоше осећа, онда ће и породица патити. И расположење, и здравље, у одређеним годинама почиње да квари менопауза. Код сваке жене тегобе су специфичне. Тек, струка поручује, менопауза почиње са последњом менструацијом и траје до краја живота. Како је животни век продужен, то је некада и трећина живота жене.

„У мом случају рано, са 46 година. Било је осредње тешко, у смислу несанице, промене расположења, релативно благих валунга“, наводи Анкица Лазаревић.

Са падом хормона, отварају се врата многим болестима, не болестима старења, већ нечињења да се исправе хормонски поремећаји и недостаци.

Како препознати и утицати на смањење симптома

„Када дође особа која почиње да осећа неке промене са можда 45 година или 50, ми ћемо овде у Националном центру за ендокринологију да урадимо све анализе у једном дану, и тачно ћемо сазнати, индивидуално, шта се дешава у телу те особе, којих хормона нема довољно, или чега има превише, усагласићемо их и даћемо индивидуалну терапију, уз претходно искључивање контраиндикација“, каже проф. др Светлана Вујовић, директорка Клинике за ендокринологију пола и Националног центра за ендокринологију УКЦС.

Александра Костић, гинеколог-ендокринолог у ДЗ „Симо Милошевић“ на Чукарици наводи да ако жена уђе у рану менопаузу и не буде јој предочена опција хормонске терапије, то се сматра лекарском грешком.

„Зато што су то особе са високим ризиком од кардиоваскуларних обољења у будућности, остеопорозе, Алцхајмерове болести“, додаје Костићева.

Проф. др Ана Митровић, начелница Дневне болнице ГАК Народни фронт каже да иницијални преглед почиње од гинеколога, који ће направити добру анамнезу, један темељни разговор са пацијенткињом.

„Ослушнути шта је њој доминатан проблем, указати на проблеме, јер она често није свесна да су узроковани тим прелазним периодом, менопаузом, онда ће је гинеколог упутити, да ли је нпр. психијатар следећа адреса, јер некада и применом одређених антидепресива наше пацијенткиње решавају много проблема“, додаје др Митровић.

Лекове купују по савету лекара, некада и на препоруку пријатељице о свом трошку

Ипак, неретко су жене препуштене саме себи. Неке лекове или суплементе купују по савету пријатељице, зато што су чуле или виделе рекламу, илегално оне нерегистроване у нашој земљи, али, најчешће оно што им препоручи лекар – о свом трошку.

„Тренутно о трошку државе постоји један хормонски препарат који жене могу да користе, али је употреба ограничена на узраст од 50 година живота, али постоје, доступни су други препарати у виду спреја, фластера, нажалост пацијенткиње их још увек саме купују, али боље да користи хормонску терапију, а да остави све друге лекове које користи и за смирење, тахикардију, несаницу, и да једним леком реши све своје проблеме", каже прим. др Александра Костић, гинеколог-еднокринолог у ДЗ „Симо Милошевић“.

Проф. др Светлана Вујовић, директорка Клинике за ендокринологију и Националног центра  за ендокринологију пола УКЦС наводи да они треба да буду о трошку државе.

„Бројне жене треба да их користе и без обзира што им цена није јако висока, некоме то не одговара, а треба да буду о трошку Фонда. Како иде даље медицина и стално се развија на дневном нивоу ендокринологија тог периода у животу после педесете, и тако треба и Фонд здравства да то прати“, додаје Вујовићева.

Снажнија подршка здравственог система

Према речима Ане Митровић, начелнице Дневне болнице ГАК Народни фронт не мора свако да буде на терапији.

„Свако различито доживљава различите животне периоде, некада је довољан стил живота, правилна исхрана, суплементи и да без проблема прође кроз тај период“, каже др Митровић.

Ниједна жена не може да избегне менопаузу. Ипак, о овој теми и даље се не говори ни довољно често ни отворено, а подршка и друштва и здравственог система за слабији пол, могла би да буде снажнија.

четвртак, 12. септембар 2024.
30° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи