Кључни састојак дијеталних газираних пића биће проглашен потенцијално канцерогеним
Широкораспрострањени заслађивач у производима попут дијеталне „кока-коле“, „спрајта“ и „пепсија“ требало би да у јулу буде проглашен потенцијално канцерогеним, што се очекује да ће изазвати бурне реакције прехрамбене индустрије.
Очекује се да ће Међународна агенција за истраживање рака, у склопу Светске здравствене организације, средином јула прогласити аспартам као потенцијално канцерогену материју, пише Ројтерс.
Бели безукусни прах, аспартам има мало калорија и вештачки је заслађивач – око 200 пута слађи од шећера и класификован је адитив под словом „Е“.
Овакви потези су у прошлости доводили до повећања забринутости код потрошача, тужби и притисака на произвођаче да промене рецепте или пронађу алтернативе.
У одлуци која ће бити саопштена у јулу неће бити наведено колико ове материје човек може безбедно да конзумира. Такве савете и препоруке даје друго тело СЗО, односно њен стручни комитет за прехрамбене адитиве – ЈЕЦФА.
Тај комитет засебно такође процењује аспартам ове године, а своје налазе саопштиће истог дана када и Агенција за истраживање рака – 14. јула.
Коментари