Читај ми!

Да ли је сладолед добар за нас – научници подељени око здравствених предности омиљене посластице

Тврдње појединих научника из Сједињених Америчких Држава да сладолед има бројне користи по наше здравље, наишао је на талас скептицизма из кругова британских стручњака. Укусан, сладак и пун засићених масти, идеја да је сладолед здрава храна звучи подједнако смешно, колико и уверљиво.

Да ли је сладолед добар за нас – научници подељени око здравствених предности омиљене посластице Да ли је сладолед добар за нас – научници подељени око здравствених предности омиљене посластице

Амерички историчар јавног здравља открио је како су бројне студије уназад неколико деценија у више наврата откривале мистериозне потенцијалне здравствене предности смрзнутог десерта – које је научници  само требало да обелодане.

У чланку за часопис Атлантик, Дејвид Мерит Џонс је навео да је први пут почео да истражује ове тврдње прошлог лета, након што је чуо за истраживање из 2018, које су спровели студенти докторских студија са Харварда, у коме је установљено да је код дијабетичара који су јели пола чаше сладоледа (64 грама) дневно, установљен мањи ризик од срчаних проблема.

Даљим истраживањем, Џонс је открио да је ова корелација установљена пре више од 20 година. Марк Переира, епидемиолог који је знао за те резултате, рекао је Џонсу да упркос детаљној анализи: „До дан данас немам одговор на то.

Переира је открио да су десерти на бази млечних производа, као што је сладолед, повезани са значајно смањеном вероватноћом за развој синдрома инсулинске резистенције (претече дијабетеса) међу гојазним људима, али наводне здравствене користи нису истражене. Научници су се више бавили наводним здравственим предностима јогурта.

„Ипак, постоји бар неколико тачака у корист сладоледа“, пише Џонс, наводећи његов гликемијски индекс, који је нижи од гликемијског индекса смеђег пиринча, и наводне предности млечних производа код којих је мембрана нетакнута.

Али ови налази су до сада наилазили на прилично хладан пријем у Британији. „Као доктор јавног здравља, сигурно нећу почети да једем више сладоледа на основу овог истраживања“, наглашава проф. др Џон Форд, предавач на Универзитету Краљица Мери у Лондону.

Постоји сијасет других могућих објашњења – можда је већа вероватноћа да ће људи појести сладолед да се расхладе после шетње или тренинга, или да су у питању људи који радије једу сладолед као десерт уместо висококалоричног парчета чоколадне торте или друге хране са високим садржајем масти."

Било би занимљиво истражити који тип људи радије једе сладолед и какве су им друге животне навике, напомиње професор Форд.

Доктор Двејн Мелор, виши предавач и дијететичар на медицинској школи Астон, упозорио је да се не треба бавити здравственим предностима једне врсте хране и упозорио на потенцијалну нетачност студија о уносу хране, које се обично изводе преко упитника.

Проблем је у суштини у томе што покушавамо да повежемо здравствени ефекат или корист са једном храном, док у ствари једемо разноврсну храну, а цео наш начин исхране је тај који се рачуна.

Мелор је, међутим, признао да сладолед „може да садржи неке хранљиве материје које би могле бити корисне” као што је калцијум, и да има низак гликемијски индекс, али да ће превагу сигурно однети количина шећера и калорија.

„Дакле, све у свему, сладолед не би требало да сматрамо здравом храном, већ само нечим у чему се може уживати у малим количинама као део општег здравственог обрасца исхране“, напомиње професор.

недеља, 25. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару