Читај ми!

"Рак је излечив 2" – 90 одсто шанса за оздрављење уколико се открије у раној фази

У Србији годишње малигне болести однесу најмање 20.000 живота. Због тога је РТС покренуо кампању "Рак је излечив 2". Од данас сваког петка у оквиру Јутарњег програма, емитујемо тематски блок у којем подсећамо грађане на потребу да се иде на редовне прегледе, као и да промене неке лоше животне навике.

Најчешћи одговор оних коме је постављена дијагноза карцинома је да је рак борба. Рак индиректно дотиче сваког од нас. Готово да нема особе која у свом окружењу није имала неког ко се бори, борио или, нажалост, изгубио битку с раком. Рак погађа бебе, децу, младе и старе и може се сваком догодити.

Директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут"  Верица Јовановић каже за РТС да је последњих година повећана учесталост оболевања од рака плућа, и то код мушкараца који је и најчешћи облик карцинома.

Према подацима Регистра за рак који обухвата целу Србију у 2020. години регистровано је 41.419 оболелих. Нажалост, како напомиње Јовановићева, 20.767 особа изгубило је битку са том опаком болешћу.

Све већи број оболелих од рака плућа

Последњих година повећана је учесталост оболевања од рака плућа, који је и први по бројности код мушкараца, наводи директорка "Батута". Следе га рак дебелог црева и ректума и простате.

Када су жене у питању, доминира рак дојке, потом рак плућа, рак дебелог црева и ректума, док је на четвртом месту карцином грлића материце.

Јовановићева наглашава да се уз подршку медија, локалне заједнице и целокупног становништва мора радити на чешћем коришћењу превентивних прегледа.

Према њеним речима, уколико се карцином открије у раној фази у 90 одсто случајева долази до излечења и квалитет живота се не урушава.

Рак дојке раном дијагностиком претвара у хронично стање и долази до излечења, као и рак дебелог црева, објашњава Јовановићева.

Указује на то да је старосна граница оболевања је све нижа, а неки облици се могу спречити попут рака грлића материце па се препоручује вакцинација против хуманог папилома вируса.

"Ту је и Папаниколау тест који треба да се обави бар једном у три године у доби од 25. до 64. Постоје и други начини као што су ХПВ типизација која открива да ли постоје малигне форме тог вируса који могу после да изазову оболевање", додаје Јовановићева.

Говорећи о пушењу као фактору ризика, Јовановићева истиче да је то узрок за свих масовних незаразних болести као што су и кардиоваскуларне.

Јако је важно да предлог закона о забрани пушења у затвореном буде усвојен у парламенту јер је то подршка и превенцији и спречавању оболевања од рака, сматра Јовановићева.

Каже да је кампања „Рак је излечив 2“ велики корак за превенцију болести. Учешће свих је допринос бољем информисању и правоременом стизању информација да сваког грађанина, додаје директорка Батута.

Наглашава да грађани не треба да имају страх од потенцијалне дијагнозе јер уколико се утврди оболевање одмах, исход лечења је много бољи имајући у виду да савремене технологије напредују.

"Важно је да се сви који оболе лече на адекватан начин", закључује Јовановићева.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару