Светски Дан пасте слави се у Филаделфији

25.октобар је Светски дан пасте која се сервира на италијанским столовима свакодневно. Постоји више од 300 типова пасте у Италији која је највероватније настала у Кини, а коју је у Италију донео Марко Поло.

Сваки од региона у Италији има своју типичну тестенину и свој традиционални рецепт: од познатих шпагета, преко различитих врста пасти, а рецептима се не зна број. Италијани обожавају bukatini ala amatrićana, trofije al pesto, trotelini in brodo, карбонару.

Када вас у Италији питају да ли желите "примо" или "секондо", ил примо је увек паста за коју се одлучује највећи број људи док они са већим апетитом узимају и примо и секондо. Догађај Pasta Journey, Il Grand Tour della pasta, реализован је од стране Touring Club-a Italia  и објављен је у Unione Italiana Food,  поводом 25.октобра, Светског дана пасте.

Списак садржи листу најомиљенијих оброка од пасте, направљен на основу посета странаца који долазе да посете Италију (по подацима Италијанског института за културу и Министарства туризма годишње Италију посети 40 милиона туриста), а један од разлога је управо и славна италијанска кухиња која је по Taste Atlasu, најбоља на свету.

Touring Club Italia  урадио је истраживање међу власницима ресторана у Италији чији резултат је показао да је 54 одсто њих изјавило да су половина њихових гостију странци, а 72 одсто њих је приметило  да је гастрономска култура клијената знатно порасла. На првом месту најшеће питају одакле су састојци које виде на тањиру (њих 28 одсто), историја и порекло рецепата (25 одсто) и начин на који се праве (14 одсто).

Што се саме пасте тиче она коју највише воле страни туристи је дугачка тестенина (46 одсто), кратку преферира њих 16 одсто, а 38 одсто је неодлучно. И ако су карбонара, лазања и сос од парадајза на врху листе омиљених тањира пасте не заостају ни остали региони.

На првом месту листе налази се Špageti ala karbonara, на другом месту Lazanje ala bolonjeze, pasta al pomodoro, špageti kon le vongole, bukatini ala amatrićana, špageti kaćio e pepe, tortelini in brodo, pasta ala norma, trofije al pesto, а на десетом orekijete ala ćima di rapa

Италија је лидер у производњи пасте (са више од 3,9 милиона тона), испред Америке, Турске и Египта, од које зарађује 8,1 милијарди евра. Више од 56 одсто производње пасте намењено је извозу. Италијани су на првом месту по конзумирању пасте, 23,3 килограма по глави становника годишње, испред Туниса (17), Венецуеле (15), Грчке (12,2) и Перуа (9,9 ).

Ово је 26. пут да се обележава Светски дан пасте у организацији Unione Italiana Food и International Pasta Organisation. Ове године свечаност ће се одржати у Филаделфији САД. 

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи