Пармиђано ређано популарнији од ферарија – најпознатији сир на свету прославио је 90. рођендан

Најславнији италијански сира на свету пармиђано ређано прославио је 90. рођендан. У чему је тајна његове популарности широм света и дуге традиције?

Пармиђано ређано је најславнији сир на свету, производи се у Парми, Ређо Емилији, Модени и делом у Мантови и Болоњи.

На чак 4.000 фарми краве се намирују храном произведеном искључиво на том подручју. На тај начин, поштујући територију и амбијент настаје јединствени квалитет који пармиђано ређано чини краљем сирева. Прошле године је изабран за најбољи сир на свету на ранг-листи Тејст атласа.

„Пармиђано ређано носи обележје 'италијанског начина рада'. Говорим о производу који је, после арманија, класификован као омиљена италијанска марка, дакле пре ферарија, дукатија и сл. Тај сектор зарађује три милијарде евра и има 50.000 запослених“, истакао је Никола Беринели, председник конзорцијума „Пармиђано ређано“.

Не само што је најпознатији италијански сир на свету него је и сир који се највише фалсификује, чије се имитације продају широм света под називом пармезан. Његов назив је заштићен у Европској унији, међутим, не и у осталим земљама сем уколико постоје билатерални договори. Највише се имитира у Сједињеним Америчким Државама, где многе компаније продају сличан сир под називом „сир пармезан“.

„Овде све радимо ручно, нема машина и управо то што ми све радимо на овај начин даје посебност овом сиру. Зато тражимо од Владе и Европске уније да се више позабаве питањем имитације овог сира јер нама то доноси велику штету, а потрошачи не добијају прави квалитет“, рекао је произвођач сира пармиђано ређано.

Најславнији италијански сир је јединствен у свету и постоји могућност да се открије да ли је реч о имитацији.

Знакови утиснути траком за брендирање дуж целе површине сира дају назив пармиђано ређано тачкасто исписан, са серијским бројем млекаре, месецом и годином производње, те натписом ДОП што означава производ заштићене ознаке порекла као и натпис заштита конзорцијума. Постоји и алфанумерички код који идентификује сваки појединачни сир који је потпуно аутентичан и јединствен. Управо та јединственост је истакнута на прослави 90 година Конзорцијума који штити овај сир, у Театро Ређију у Парми, славећи производ који оличава италијанску традицију.

На свечаности је присуствовао и председник Италије Серђо Матарела, који је признао допринос сира пармиђано ређано културном и економском наслеђу Италије.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи