Читај ми!

И астронаути на Месецу ће носити Праду

Модна кућа „Прада“ и комерцијална свемирска компанија „Аксиом спејс“ представили су дизајн свемирског одела које ће носити астронаути на Насиној мисији Артемис 3 на Месецу.

И астронаути на Месецу ће носити Праду И астронаути на Месецу ће носити Праду

Током Међународног астронаутичког конгреса у Милану представљени су бели скафандери са преклопом до струка и каменосивим плисираним умецима преко лактова и колена. Мада на свемирским оделима нема ознака бренда или логотипа, црвени шавави преко подлактица, струка и на „носивим ранчевима са ваздухом“ указују на „Прадин“ подбренд, Linea Rossa.

„Ово је револуционарно партнерство“, рекао је Расел Ралстон, извршни потпредседник компаније „Аксиом спејс“, током конференције за новинаре. „Ми спајамо инжењеринг, науку и уметност."

Осим кроја, свемирска одела укључују низ иновативних карактеристика. Астронаути ће моћи да ходају по месечевој површини осам сати дневно захваљујући специјално израђеним чизмама. Одела ће бити од белог материјала који може да рефлектује топлоту, пружајући заштиту од екстремно високих температура и месечеве прашине, наводи се у заједничком саопштењу за јавност.

Мобилност је такође побољшана од дизајна скафандера за Аполо 17. „Прадино“ дугогодишње знање и искуство у производњи текстила и техника шивења помогло је да се „премости јаз“ између функционалности и стила, додаје се у саопштењу.

Одела – која су родно неутрална и једна величина одговара свима – такође су настајала неколико година. Према речима Лоренца Бертелија, директора за маркетинг „Прада групе“, модна кућа је разговарала о овом виду сарадње још пре избијања пандемије коронавируса 2020. године.

Око 10 запослених „Праде“ радило је на свемирском оделу, путујући између Милана и Аксиомове базе у Хјустону.

Тренутно планирана за другу половину 2026. године, Насина мисија Артемис III ће поново послати астронауте на Месец, који су последњи пут били на нашем пратиоцу 1972. у мисији Аполо 17. Ако све буде текло по плану, то би такође могао бити први пут да женска нога крочи на Месец.

„Данас свако ко има дубоке џепове може да оде у свемир“, рекао је Бертели новинарима у Милану. „Ускоро ће то постати приступачно и људи ће моћи да иду на Месец. Тако да мислим да смо тек на почетку нове ере."

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи