Читај ми!

Прокупац се вратио у своју постојбину, у топлички крај

Сачувани писани трагови о сорти грожђа прокупац датирају још из 1395. године, где се у повељи кнегиње Милице помиње Прокупље, тадашњи град Светог Прокопија, богат виноградима. Да се не заборави славна традиција, а да се виноградари у Топлици подстакну на подизање нових засада обележени су девети Дани прокупца.

Последњих година у топличком крају обнављају се напуштени виногради и подижу нови засади винове лозе. Најдаље у томе отишли су Тодићи, који се већ век и по баве виноградарством и, у Доњој Јошаници код Блаца, на 30 хектара гаје сорту прокупац.

„Људи су гајили и друге сорте вековима, али очито задржали су се на прокупцу јер су схватили да је то неко његово станиште, да је то та клима, тај тероар који њему одговара и то је некако узајамна љубав, да кажем између Топлице и прокупца“, каже Горан Тодић, виноградар из Јошанице код Блаца.

Овдашњи виноградари кажу да се прокупац, пре свега гаји из љубави и са жељом да се настави породична традиција, а Топлица се поново препознаје по овој аутохтоној сорти, која се вратила у постојбину.

„Доста људи се опредељује овде у Топлици. Мале винарије са пуно љубави и ентузијазма, и са знањима која добијамо од већих винарија, које су са бригом љубављу према самој лози а и према нама који покушавамо нешто да урадимо у Топлици и у овом нашем крају“, рекао је Милован Станковић, виноградар из Прокупља.

„Мислим да смо успели да, за ових девет година, прокупац као сорту и вино популаризујемо у Србији и да му вратимо његову препознатљивост и ту његову аутентичност“, Томислав Ивановић, оснивач манифестације Дан прокупца.

Уз клонски материјал до врхунских вина

Да би квалитет грожђа био бољи ради се доста и на клонској селекцији ове аутохтоне сорте.

„Посветили смо му се у винограду, а затим и у подруму и преради. Оно што ће дати клонски материјал као једна вредност, додатна вредност прокупца то је једна униформност али униформност у погледу квалитета. Значи издвајамо онај квалитет који је потребан за добијање квалитетних и врхунских вина“, објашњава проф. др Славица Тодић са Пољопривредног факултета.

У топличком крају у прошлом веку прокупац се гајио на више од 5.000, а данас има тек 200 хектара ове аутохтоне сорте грожђа. Ове јесени на подручју Топлице планира се подизање 100 хектара нових засада.

петак, 22. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње