Робот са три руке први пут дириговао симфонијским оркестром у Немачкој

Музичари Дрезденског симфонијског оркестра наступили су у недељу под диригентском палицом робота, који је дириговао уз помоћ три зглобна крака дизајнирана у сарадњи са локалним техничким универзитетом.

Робот-диригент следеће генерације "MAiRA Pro S" дебитовао је синоћ у Дрездену. Робот са три зглобне „руке“ дизајниран да имитира човека од којих је свака држала палицу која подсећа на светлосне мачеве из филма Ратови звезда, а изведена је музика компонована специјално за њега, пренео је Фигаро.

Два наступа у граду на истоку Немачке имају циљ да покажу најновија достигнућа машина, као и музику написану експлицитно да искористи технологију 21. века.

Уметнички директор дрезденског симфонијског оркестра „Синфоникера“, Маркус Риндт, рекао је да намера није била да се замени људско биће, већ да се изводи сложена музика коју би диригенти који су људи сматрали немогућом.

Синфоникер“, дуго познат по иновацијама и политичкој ангажованости, слави своју 25. годишњицу управо делом компонованим за диригента-робота Robotersinfonie.

Концерти су се састојали из два дела – један искључиво „људски“ и, после паузе, други када диригује робот.

Оркестар је био подељен на три дела. Своје три руке робот је користио да одвојено води три дела оркестра, што не би било могуће уколико би један човек дириговао. На тај начин, добијено је дело у којем су се ритмови укрштали. 

Немачки композитор Андреас Гундлах, који је компоновао дело које је изведено уз помоћ робота-диригента рекао је да су га за идеју за робота инспирисали научници са Техничког универзитета у Дрездену који развијају такозване коботе, то јест колаборативне роботе, који нису намењени да замене људска бића, већ да раде са њима.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи