среда, 01.10.2025, 07:40 -> 08:45
Извор: РТС
Од кајмака и претопа до молекуларне кухиње – ново лице комплет лепиње
Комплет лепиња, или како се изворно звала „лепиња са све", јело је које се већ неколико година налази међу првима на листи најбољих светских доручака. Настала је у Ужицу у прошлом веку. Поред чувара традиционалне рецептуре, у том крају је прави и један млади кувар који је реконструисао рецепт уз помоћ молекуларне кухиње.
Комплет лепиња је јело које је освојио свет. У заводу за интелектуалну својину чува се под именом „лепиња са све", а њени аутентични састојци су само кајмак, јаје и претоп.
Немања Вукашиновић од потпуно истих органских сировина, уз помоћ науке о храни и кулинарског умећа, добио је нешто што изгледа као производ модерне кухиње.
„Идеја је настала тако што сам имао велику жељу да комплет лепињу реконструишемо, односно да је пласирамо у свет неким модерним техникама, али искључиво смо користили аутентичне сировине које иду заправо у комплет лепињу. Значи, имамо кајмак, јаје, претоп, имамо лепињу која је мешена од брашна које узимамо са воденице. Имамо еспуму која се прави од младог кајмака и органског млека, има свере од претопа и имамо прах од претопа“, објашњава Немања Вукашиновић.
Ова модерна комплет лепиња конзумира се умакањем поклопца, на исти начин као и „лепиња са све" настала у прошлом веку у Ужицу.
„Лепиња са све настала је у овој пекари, јер ова пекара датира негде из 1820. године. Прва каква је направљена ми и даље ту рецептуру држимо. Неко се овде у овој пекари сетио да те састојке сједини. Било је са претопом. Било је са кајмаком. Онда се неко сетио, а можда му је и случајно испало јаје у ову лепињу и тако је настала лепиња са све“, наводи носилац патента Драган Лазић.
Било да је у рукама чувара традиције који је вешто праве у пећи на дрва или младих кувара који је припремају уз помоћ трикова науке, комплет лепиња прва је асоцијација на град на Ђетињи.
Коментари