Индијска влада: Ипак нам вратите дијамант!

Индијска влада саопштила је да ће затражити од Британије да врати некада највећи дијамант на свету, „Кох-и-Нор“, који је сада део круне из колекције британске краљевске породице.

Само дан раније, индијски министар правде је поручио Врховном суду Индије да Британија не би требало да врати дијамант од 106 карата, будући да га је Британцима средином 19. века, својом вољом, дала породица Махараџе Ранџита Синга и да га „британски владари нису ни отели ни силом узели“, пренела је агенција АП.

Та изјава је представљала изненађење, пошто индијске власти већ деценијама траже да дијамант буде враћен.

За многе Индијце, губитак „Кох-и-Нора“ представља симбол потчињености Индије под британском колонијалном влашћу, а његово враћање сматрају делимичном надокнадом за векове економске експлоатације.

Индијско Министарство културе је, међутим, синоћ објавило саопштење у којем наводи да ће влада Њу Делхија учинити све што је у њеној моћи да врати вредни дијамант.

Једна организација за људска права је индијском суду предала захтев да наложи влади да затражи враћање дијаманта, а суд је влади дао рок од шест недеља да размотри своју позицију, пре него што пресуда буде донесена.

Дијамант „Кох-и-Нор“ налази се на предњој страни круне Краљице Елизабете Друге, која је, заједно са другим драгуљима британске краљевске породице, изложена у лондонском Тауеру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи