Читај ми!

Џозеф Бајден и Камала Харис, да ли ће пукотина постати кањон

Демократска кандидаткиња за председника САД Камала Харис полако се пела на бину у градићу Флинту у Мичигену, када су њени саветници сазнали да се, баш у том тренутку, Џозеф Бајден у Вашингтону хвали бројем новозапослених Американаца. Иако је Бајден велики део заслуга за тај резултат приписао својој заменици, одвраћање пажње јавности са кампање Камале Харис изазвало је бес у њеном штабу, све док демократе нису одлучиле да, зарад победе над Доналдом Трампом, неслагања оставе по страни.

Џозеф Бајден и Камала Харис, да ли ће пукотина постати кањон Џозеф Бајден и Камала Харис, да ли ће пукотина постати кањон

Готово изједначене шансе кандидата демократа и републиканаца да се, за мање од месец дана, дочепају мандата у Белој кући, постепено хлађење ентузијазма после шок-терапије која је у први план избацила Камалу Харис, те притајено незадовољство "одбаченог" тима Џозефа Бајдена, изнедрили су приличан јаз између председника САД и његове заменице.

Бајденов тим жели да Камала Харис победи на изборима, али се део "ветерана" осећа повређеним због начина на који су, као и њихов шеф, одстрањени из трке са Доналдом Трампом, пише портал Аксиос.

Тензије су, како је објаснио Њујорк тајмс, достигле врхунац када се недавно Бајден појавио пред новинарима баш у тренутку када је Камала Харис почињала предизборни скуп у градићу Флинту у Мичигену, држави у којој кандидаткиња демократа мора да победи како би трасирала пут ка Белој кући.

Уколико Камала Харис изгуби у тој држави, готово сигурно ће морати да победи у једној од држава у којима кандидаткиња демократа и Трамп имају готово једнаке шансе – Џорџији, Аризони или Северној Каролини.

Додатну бригу демократама задају истраживања јавног мњења према којима Трамп има предност у кључним питањима у Пенсилванији, Мичигену и Висконсину, укључујући имиграцију и економију, али и очување демократије.

Овакви подаци, као и изразито лоше прогнозе кладионица, изазвали су панику у редовима демократа који за прилично лоше резултате, упркос најскупљој кампањи у историји америчких председничких избора, окривљују саветнике Камале Харис, који кључна политичка питања везују за проблеме имиграције, чиме директно доприносе ривалу.

Додатне тензије изазвале су похвале које је Бајден упутио гувернеру Флориде, због начина на који је организовао одбрану од последица урагана "Милтон", и то недуго после размене тешких речи између Рона Десантиса и Камале Харис.

Десантис је одбио да разговара са Харисовом и упутио низ тешких речи на рачун канидаткиње демократа, да би га, неколико сати касније, председник САД похвалио као "кооперативног" и "широкогрудог".

Бајден, наводно, није знао ништа о вербалном сукобу Хамале Харис и Десантиса.

Изборни штаб Камале Харис, такође, жалио се да се Бајден у последње време усредсредио на хвалисање новоотвореним радним местима, не размишљајући претерано о утицају тих наступа на кампању Харисове, која инсистира на борби против инфлације.

Такође, Бела кућа јако споро одговора на захтеве штаба Камале Харис за додатним снагама, пише Аксиос, наводећи да постоје озбиљне тензије између Бајденових сарадника и нових снага које је кандидаткиња демократа довела како би поспешила шансе за улазак у Белу кућу.

Тензије између Бајденових и људи Камале Харис датирају још из времена када је председников тим озбиљно замерао лидерима демократа због одлуке да подрже кандидата који има мање шансе да победи Трампа.

Бајденови сарадници, такође, инсистирају на тези да је њихов шеф одустао од новог мандата како би очувао јединство странке, радије него што се плашио да би, неким случајем, могао да изгуби изборе.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи