Читај ми!

Бајден, Трамп и Харис заједно на комеморацији жртвама 11. септембра

У САД је обележена годишњица терористичких напада 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло скоро 3.000 људи. Комеморацији у Њујорку заједно су присуствовали председник САД Џозеф Бајден, потпредседница Камала Харис, бивши председник Доналд Трамп и његов кандидат за потпредседника, сенатор Џеј Ди Венс.

На месту где су терористи авионима пре 23 године срушили куле близнакиње Светског трговинског центра, супруге, мужеви, сестре, браћа и унуци читали су имена убијених чланова породице.

Поворку са гајдама и бубњевима, пратиле су ватрогасне и полицијске службе Њујорка и почасна гарда Лучке капетаније.

Интонирана је национална химна, а одржани су минути ћутања за сваку погођену мету терориста.

Комеморацији су заједно присуствовали председник САД Џозеф Бајден, потпредседница Камала Харис, бивши председник Доналд Трамп и његов кандидат за потпредседника, сенатор Џеј Ди Венс.

Свега дан после оштре дебате у Филаделфији, Камала Харис и Доналд Трамп руковали су се на комеморацији у Њујорку и разменили неколико речи.

Комеморацији је присуствовао и бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

Након Њујорка, Бајден и Харис су одлетели у Шенксвил у Пенсилванији, где су путници 11. септембра савладали отмичаре, спречивши да буде погођена друга мета, пошто се авион срушио у поље.

"На данашњи дан пре 23 године, терористи су веровали да могу да сломе нашу вољу и да нас баце на колена. Погрешили су. Увек ће грешити. У најмрачнијим часовима нашли смо светлост. И суочени са страхом, ми смо се окупили да бранимо нашу земљу и да помажемо једни другима", рекао је Бајден у јутарњој изјави.

Трамп је за Фокс њуз изјавио да је то био веома, веома тужан, ужасан дан. "Никада се није десило ништа слично", додао је бивши председник.

У самоубилачким нападима 11. септембра 2001. године, терористи Ал Каиде су са два авиона улетели у Светски трговински центар и са још једним у Пентагон. Четврти авион се срушио на пољу у Пенсилванији, након што су путници упали у кокпит.

Погинуло је скоро 3.000 људи, а тај догађај представљао је окидач за касније ратове у Авганистану и Ираку, као и глобалној потери за радикалним исламистима.

четвртак, 12. септембар 2024.
17° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи