Читај ми!

Страхиња Матејић: Трамп потврђује предност, али још има да се игра до избора

До америчких председничких избора у невембру остало је још око 90 дана. Спортским жаргоном, има још да се игра, али чини ми се да ће Трамп потврдити предност, каже за РТС Страхиња Матејић из Еуроазија групе. У земљи од 330 милиона становника, само десетак хиљада гласова у пет или шест савезних држава одлучиће изборе, наводи саговорник.

Кампања за америчке председничке изборе, нарочито из европске перспективе, траје веома дуго, а овога пута је и дужа и бурнија него обично.

Од Трампових правних проблема до атентата на бившег председника, много тога је другачије. Променио се чак и председнички кандидат демократа. Једино што се не мења значајно су резултати истраживања јавног мњења – Доналд Трамп и Џозеф Бајден су били готово изједначени. Трамп је незнатно водио, а сада минимално води потпредседница Камала Харис, као нова кандидаткиња демократа.

Страхиња Матејић из Еуроазија групе оцењује да су демократе каскале за нападима бившег председника Трампа док је Бајден још формално био у трци, али да је последњих неколико недеља ентузијазам у партији огроман.

"Харис је у једном дану оборила све рекорде корпоративних и поједничаних донација. Спортским жаргоном, има још да се игра, односно, имамо још 90 дана до избора. Чини ми се да ће Трамп потврдити своју предност. Али у земљи од 330 милиона становника, само десетак хиљада гласова у пет или шест савезних држава ће одлучити најконсеквентније изборе у овој изборној години", каже Матејић.

Три групе бирача одлучују

На питање које групе бирача можда измичу истраживачима јавног мњења, а могле би да пресуде трку, Матејић одговара да су то пре свега млади бирачи који су, иако спољна политика игра нешто нижу улогу у одлучивању, изузетно мобилизовани за пропалестинска питања.

"Они терају садашњу власт, а пре свега потпредседницу Харис, која се, за амерички контекст, определила за изразито антиизраелску политику", сматра Матејић.

Истиче да су такви бирачи подложни томе да не иду изборе, ако им се нешто не свиди.

"Са друге стране ту су и жене средњих година, углавном белкиње из предграђа, специфична група која је одлучила претходне изборе за легислатуру САД. Уколико питање абортуса буде спојено са референдумским, као што ће бити у Аризони, та одлука ће повући жене које су можда биле и отворене за Трампа да, или не гласају, или дају глас за Камалу", наводи саговорник.

Као трећу групу, саговорник види све потенцијалне гласаче Роберта Френсиса Кенедија Млађег.

"Он покушава и даље да има независну кампању, али ми се чини да неће успети да буде на гласачком листићу. Ти гласачи подржавају Трампа, с обзиром на то да је ово изборна година у којој ће неколико хиљада гласова пресудити, ове три групе, чини ми се да су јако битне за будућност Америке", прецизира Матејић.

Добро одабрани потпредседнички кандидати 

Представник Еуроазија групе сматра да су и Харис и Трамп стратешки бирали кандидате за потпредседнике. Наводи да је Џеј Ди Венс као Трампов потпредседнички кандидат крунисани принц републиканске партије, кога ће ретко ко унутар Републиканске партије моћи да поремети на било који начин.

"Трамп је мудро изабрао своју заоставштину у наредних чак 12 година", сматра Матејић.

Наглашава да је, са друге стране, Харис, као један непрофилисани политичар изабрала Тима Валца, такође непрофилисаног политичара на савезном нивоу.

"Неко је ке не може да буде бољи од Камале по популарности. Али је играч који својом демографијом и бившим ангажманимна може да умири старије гласаче, синдикате, традиционалније струје које су биле уз председника Бајдена, а који потпредседницу Харис виде исувише улево. Ово је човек који је служио војску, био је тренер у средњој школи, белац је старији хришћанин – то су ствари које ће значити да се покупи гласачи са центра", каже саговорник из Еуроазија групе.

Спољна политика важнија него иначе

Национална концевнција демократа у Чикагу на којој би Харис и Валц тек требало да буду и формално изабрани као кандидати демократа одржава се од понедељка. На питање како демократе стоје са демократским процедурама, Матејић одговара да је врло илустративан моменат, док је председник Бајден још био у трци, то што је било познато да би се повукао после две године свог другог мандата.

"То је била јавна тајна да он неће служити цео мандат, ако би победио бившег предсдедника Трампа. Демократе дефинитивно имају проблем са демократијом, зато су се Харис и кандидат за потпредседника Валц померили од приче и битке за демократију, поготову од атентата на Трампа и ставили у први план неке друге теме попут економије или права на абортус", оцењује Матејић.  

Објашњава да је упркос томе што спољна политика не игра пресудну улогу на изборима у Америци, с обзиром на то колико је за САД важна регија Блиског истока, овога пута другачије.

"Израел у срцима и главама Американаца игра важну улогу, а посебно потенцијално ширење сукоба на Хезболах, већи уплив Ирана, све то може изазвати бес, пре свега код демократа, што ће донети још већу подршку Трампу који је сада изазивач и може да каже погледајте мој мандат – за четири године нисам покренуо ниједан рат, а ове неспособне демократе, су нам отвориле све могуће фронтове", каже саговорник из Еуроазија групе.

Ко је бољи за Србију

Матијећ наводи да би Трампова победа донела веће бенефите за Србију и њене односе са Вашингтоном него администрација Камале Харис.

"И Харис и Валц имају школу каријерних дипломата које следе заоставштину деведесетих у којима Србија није најбоље приказана. Са друге стране, Трампова админстрација је отворена за дилове, тако да Србија, Балкан или било која друга регија, може да донесе неки бенефит Трамповој администрацији на тај начин", закључује Матејић у разговору за РТС.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару