Како спречити ширење афричке куге свиња, после првог случаја у Бадовинцима

Афричка куга свиња поново се појавила у Мачви. Први случај потврђен је у Бадовинцима, селу у којем пољопривредници у оборима имају више од 100 хиљада грла. Реч је о болести која је већ пет година присутна у Србији и за њу лека нема. Ширење заразе може се спречити само превентивним мерама.

Капије многих пољопривредних газдинствима у Бадовинцима, превентивно су затворене због афричке куге свиња. У економске делове дворишта, улазе само домаћини.

“Бавим се производњом прасади, имам нешто товљеника. Сад је почело прашење, велики је ризик. Страшно је ово што се десило. Годину дана овде није било. Како је дошло, вероватно је то однекуд донесено, неки товљеник, нека крмача. Јер они су подложни. -Јесте ли предузели неке мере? -Имају баријере. Све је то постављено”, каже Милан Ердевички, пољопривредник из Бадовинаца.

У Бадовинцима, највише је узгајивача свиња у општини Богатић. Афричка куга, потврђена је на једном газдинству.

У Бадовинцима се више од 600 домаћинстава бави пољопривредном производњом. У тову тренутно имају више од 30.000 грла у тову. На имању где је за викенд откривена афричка куга, сва грла су еутаназирана.

“Треба бити изузетно опрезан, и биосигурносне мере подићи на највиши могући ниво. У Бадовинцима, са највише товљеника на територији општине Богатић, можда и Србији, у петак је манифестована куга свиња, ветеринарска инспекције су одмах изашле на терен, Ветринарски институ је по хитном поступку одрадио анализу, нажалост, манифестовала се позитивна афричка куга и одмах по налогу министарства у Управе за ветерину у суботу је извршена еутаназија”, наводи Теодор Теодоровић, заменик председника Општине Богатић.

Рано откривање болести код свиња је најважније. Ширење заразе може се спречити само превентивним мерама.

“Мере које се спровде у зараженом и угроженом подручју се првенствено односе на рестрикцију и кретање животиња и људи, у циљу ограничавања и забране промета свиња, и у смислу појачаног здравственог надзора на газдинствима, нарочито на комерцијалним фармама. Свака појава која би указала на погоршање здравственог стања у смислу угинића, температуре захтева хитно обавештавање ветеринара, теренског инспектора”, наглашава Саша Остојић, руководилац Националног кризног центра Управе за ветерину.

Због афричке куге свиња, у осам села у општини Богатић забрањени су транспорт и продаја стоке. Последњи случај заразе, у Шапцу и Мачви, био је почетком године.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи