Читај ми!

Колико кошта опремање ђака за почетак школске године

Полазак у школу представља један од највећих финансијских изазова за родитеље, посебно куповина школског прибора, уџбеника. Трошкови знатно варирају у зависности од тога шта се купује, али у Вршцу родитељи првака могу да одахну, јер је град обезбедио и уџбенике и прибор.

За нешто више од две недеље ђаци ће поново сести у школске клупе, а како би их припремили за нову школску годину њихови родитељи ће морати да издвоје у просеку од 15.000 до 30.000 динара.

“Имама 2 школарца за сад, један је четврта година средње један ће 6. разред, генерално не знам која јецена, знам да су књиге за 6.ти разред биле негде око 18.000, то смо набавили”, каже један родитељ.

Трошкови значајно варирају у зависности од тога да ли се купују основне или просечне потрепштине. Тако комплети уџбеника коштају између 10.000 и 20.000 у зависности од разреда, мале свеске од 29 до 110динрара, велике од 59 до 200. Пуне пернице од 700 до 2800, ранчеви од 900 до 8000. У просеку само за школски прибор и свеске потребно је издвојити око 10.000 динара.

“Четворо деце имам, троје деце су школарци па тешко, реално и преко године, а не сада када почиње школа, књиге су прилично скупе, школски прибор, тако да ето, треће дете има повластице има повластице да добије бесплатне књиге али опет не све, нешто смо морали и да купимо тако да трошкови су велики”, наводи родитељ ђака.

Родитељи првака у Вршцу већ неколико година уназад имају значајну олакшицу јер град за све прваке обезбеђује комплете уџбеника, ранчеве и школски прибор.

*Желимо на тај начин да обрадујемо наше малишане који полазе у школу, занмо да је то за њих али и за њихове породице веома значајан тренутак, али и велики терет за њихов буџет. Комплети неће бити у градској управи него ће стићи у школе и они ће 1. септембра када буде пријем ђака првака у школама добити своје ранчеве и уџбенике, па ето што се тога тиче не морају да брину али не само то, обезбедили смо и школски прибор за прваке тако да ће они комплетно бити спремни за полазак у школу”, каже Мирослав Лепир, члан ГВ за образовање.

Уџбеници су свакако највећи издатак, када је опремање школараца у питању, а јефтиније ће проћи они који се одлуче за куповину половних уџбеника. Подетимо, право на бесплатне уџбенике имају социјално угрожене породице, ђаци са сметњама у развоју или одређеним инвалидитетом и ученици које су треће дете у породици.

понедељак, 12. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару