Читај ми!

Тирана најскупљи град за стране раднике, Скопље најјефтиније - Београд све скупљи

Београд је на 159. месту на листи најскупљих градова за живот страних радника, показало је истраживање америчке консултантске компаније "Мерцерс". Трошкови живота су поскупели, јер се наша престоница прошле године налазила на 175. месту. Један од најјефтинијих градова у региону је Скопље, док је најскупљи град за живот страних радника Тирана, која је са 153. места ове године доспела на 100. позицију.

Истражујући трошкове живота у градовима у региону компанија "Мерцес" је анализирала цене закупа станова, основних животних намирница, услуга, али и цене горива и кафе у ресторанима. Албанија броји 12.000 страних радника, који махом раде на ниско квалификованим поизицијама.

"Страни радници, које доводимо у Албанију, углавном раде једноставне послове, за које није потребна посебна квалификација и зато примају минималну зараду. Страни радници у Албанији примају минималну плату од 40.000 лека месечно, што је око 400 евра. За те послове су плаћени колико и Албанци", каже Јетмира Дивитку из "Албалка груп".

То што је Тирана за стране раднике најскупљи град у региону не забрињава овдашњу Агенцију за запошљавање и вештину. Наводе да смештај радницима најчешће обезбеђују послодавци, што смањује трошкове запослених.

"За сада је тренд позитиван, плате се повећавају, а то се одражава и на повећање трошкова. Радници из региона углавном имају виши ниво квалификација. Они су менаџери у разним делатностима. Раде и у хотелијерству, туризму и у услужном сектору", каже Клевис Хиса, директор Агенције за запошљавање и вештину.

За Ану Матаругу, која као заменик директора експорта, последњих шест година ради у једној од највећих албанских компанија, а која због пословних обавеза, често путује и у друге градове региона Тирана није скупа. Задовљна је својим послом и животом у Албанији.

"Мислим да ми у Србији немамо довољно информација везано за Албанију. Имамо пуно предрасуда, недовољно правих информација. Ја сам овде као што рекох шест година, никаквих проблема нисам имала, ни за моју националну припадност ни за било шта. Земља је лагана за живот, врло смо слични као народ, животне и радне навике су нам врло сличне. Има доста добрих фирми, тако да нема разлога да неко не дође и не проба да проведе неко време овде", каже каже Ана Матаруга, заменица директора експорта "Била".

У Мерцеровом извештају се наводи да растући трошкови становања и промењиви трендови инфлације врше притисак на компаније да саме прилагоде пакете накнада које нуде радницима из других земаља јер компаније морају више да улажу како би одржале конкуренте плате за запослене.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару