Политико: Вучић има јасну стратегију у својој геополитичкој шаховској игри

Портал "Политико" објавио је ауторски текст о Александру Вучићу недељу дана после интервјуа са председником Србије. У наслову текста Вучићеве дипломатске вештине описују се метафором "а ла карт", што би значило да председник Србије успева да, као у ресторану, наручује и добија за Србију све што жели.

Бриселски портал Политико објавио је текст под насловом "Дипломатија Александра Вучића а ла карт" у коме анализира политику српског председника оцењујући да се Вучић показао вештим у балансирању између Запада са једне и Русије и Кине са друге стране и да је стекао репутацију да се без напора сналази "на свим странама у свим ситуацијама".

У добрим односима са свима

"Вучићева способност да буде у добрим односима са свима послужила му је на геополитичкој сцени. Окружен удварањем Кинеза, Американаца, Руса и Европске уније, који Србију виде као кључну фигуру на глобалној шаховској табли, успео је да их све убеди да је или на њиховој страни или да је на ивици да им се придружи", наводи бриселски портал.

Према наводима Политика, који је недавно имао интервју са Вучићем, српски председник је рекао да је "веома поносан" на добар однос са кинеским председником Си Ђинпингом.

Како подсећа портал, Си је недавно други пут посетио Србију, док је председник Србије посетио Кину шест пута, више него било који други европски лидер.

Поред тога, Вучић је рекао и да има "релативно добре односе" са америчким председникoм Џозефом Бајденом и додао да је председник САД можда један од "најбоље припремљених људи" са којима се икада срео. Александар Вучић је навео и да има добре односе са бившим председником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом и присетио се тренутака које је провео у разговору са саветником за националну безбедност бившег председника САД и другим званичницима у Белој кући.

"Није увек било лако, али ти људи су били веома марљиви, веома посвећени, вредни људи", рекао је Вучић. На питање кога жели да види у Белој кући, Вучић каже да има неке преференције, али да не прича о томе гласно, као и да се са потпредседницом Камалом Харис само једном срео "на два минута".

Подршка најмоћнијих

Политико оцењује и да је занимљиво да је српски лидер успео да добије подршку од најмоћнијих људи на свету, међу којима је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, али не тиме што се слагао са свим што су рекли, већ чврстином за коју портал каже да је тактика која је Вучића учинила још привлачнијим.

Подсећају да је Србија одбила да уведе санкције Русијии, али да истиче да је и даље на европском путу. За разлику од других европских лидера, од којих су неки редовно разговарали са Путином од његове инвазије на Украјину 2022. или су га посетили у Москви, како наводе у тексту, Вучић каже да није имао никакав контакт са руским лидером две и по године. Упркос томе, како додају, Вучић не крије да верује да Путина разуме боље од било ког другог европског лидера и не оклева да изрази захвалност Русији када је то у складу са спољнополитичким циљевима Србије.

Политико каже да Вучића љуте сугестије његових европских колега да је он "у Путиновом џепу".

"Ја, руска марионета и руски агент? То могу само глупи људи да кажу", додао је он. Када се ради о изгледима Украјине да победи Русију, Вучић је скептичан.

"Руси имају иницијативу на бојном пољу. Запад је на почетку мислио да ће за њих бити лак посао да инвестирају у украјинску одбрану и да је финансирају због релативно слабе руске економије. Сада то постаје много теже", оценио је он.

Подршка територијалном интегритету Србије

На питање шта Србија добија од Русије и Кине, с обзиром на то да су највећи инвеститори у Србији Европљани – Немачка, Француска и Италија, Вучић истиче да је то њихова подршка територијалном интегритету Србије.

Председник Србије је понекад критичан према Бриселу, наводи Политико. "Европске елите Србију доживљавају као мали камен у левој ципели који треба уклонити, што је став који окреће људе против ЕУ", рекао је Вучић.

Портал оцењује да су застој између Запада и Русије око Украјине, као и забринутост да Кина успоставља европску платформу у Србији – где је уложила у ауто-путеве, железницу и другу инфраструктуру, дали Вучићу више полуга у односима са ЕУ и Вашингтоном него икада пре.

"А ту је и литијум. Српска налазишта минерала, кључне компоненте у производњи батерија за електрична возила, изазвала су велико интересовање рударских компанија како људи тако и произвођача аутомобила", наводи Политико.

Наводи се да је Вучићев план да дозволи аустралијско-британској рударској компанији Рио Тинто да почне са ископавањем литијума изазвао протесте у Београду током лета, а да је он рекао да нема намеру да одустане.

"Кад год почнете да радите нешто ново на Балкану, сви су на почетку против тога", рекао је Вучић.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи