Читај ми!

Још један Србин ухапшен на КиМ због наводног ратног злочина

Због сумње да је наводно починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва", у Општини Исток ухапшен 85-годишњи Томислав Пантић. Њему је одређен је полицијски притвор од 48 сати, а о даљој мери одлучиће судија за претходни поступак, саопштено је из дирекције полиције у Приштини. Адвокат Арсић каже да се Пантић бавио пољопривредом, и да никада није било мобилисан, нити је био у полицији или војсци, а да је са КиМ отишао 1999. године.

Канцеларија за КиМ саопштила је да је у Општини Исток ухапшен Томислав Пантић оцењујући да хапшење осамдесетогодишњег Србина потврђује намеру премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Косово и Метохију етнички очисти од Срба.

"Пантић који је у деветој деценији живота је ухапшен под сумњом да је одговоран за наводни ратни злочин, иако је у прошлости често неометано одлазио из централне Србије, где је протеклих година живео, да обилази своје имање у Метохији", наводи Канцеларија.

Адвокат Василије Арсић рекао је да је Томислав Пантић приведен по налогу специјалног тужиоца а дошао је да обиђе своје имање у селу код Истока. Иначе, он је напустио КиМ јуна 1999. године и од тада покушава да врати своју имовину.

"Води судски спор пред судом у Истоку и пред апелационим судом у Приштини и данас је човек дошао да провери у каквом је статусу његов предмет. Затекла га је наредба о привођењу. Дао је изјаву да је само због тога дошао, да никакве везе нема са ратним злочином“, напомиње Арсић.

Адвокат каже да Пантић није никада било мобилисан, нити је био у полицији или војсци, није имао везе са ратним операцијама, бавио се пољопривредом.

"Ово личи на матрицу да сви који се побрину за повратак осуђени су да буду процесуирани као ратни злочинци, и да дигну руке од своје имовине“, истакао је Арсић.

"Тзв. косовска полиција практично киднаповала Пантића"

Из Канцеларије за КиМ додају да је тзв. косовска полиција практично киднаповала Пантића и да је одведен у Приштину, иако је он у поодмаклим годинама, по много пута примењеном сценарију за којим како наводе у саопштењу, приштински органи обично посежу када неком Србину треба да се отме имовина.

"Подсећамо да је од 2021. арбитрарно, без основа, на КиМ ухапшена 71 особа српске националности, у склопу кампање застрашивања са циљем да се читаве породице приморају на исељавање из наше јужне покрајине или да се обесхрабре у жељи да се врате на своја имања", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Оцењују да се под маском успостављања наводне владавине закона, на КиМ се врши бескрупулозно етничко чишћење, које је само у протеклих годину дана резултирало исељавањем најмање 15 одсто српског становништва.

"Нема дана а да Куртијева полиција не пребије или неосновано ухапси неког Србина, и то се одвија пред очима незаинтересоване међународне заједнице чија се реакција, када реакције уопште има, своди на блага саопштења осуде", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Наглашавају да су српском народу на КиМ ускраћени елементарни услови за опстанак.

"Србија ће у предстојећем периоду одлучније него икад посегнути за свим политичким и дипломатским средствима како би злочин над српским народом био спречен", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи