Читај ми!

Вулин и Ванг Ји: Односи Србије и Кине на историјском нивоу, челични пријатељи деле заједничку будућност

Србију и Кину везују узајамно поверење и подршка, а пријатељство председника Александра Вучића и Си Ђинпинга додатно је учврстило челично пријатељство две земље, сагласили су се потпредседник Владе Александар Вулин и шеф кинеске дипломатије Ванг Ји на састанку у Санкт Петербургу.

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин састао се у Санкт Петербургу, где учествује на састанку високих представника за безбедност БРИКС-а и партнерских земаља, са министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јијем.

Министар Ванг Ји је рекао да зна да је потпредседник Вулин велики пријатељ Кине и да је дао велики допринос у јачању пријатељства и унапређењу сарадње две земље, саопштила је Влада Србије.

“Као најчвршћем савезнику председника Александра Вучића, Ванг Ји је потпредседнику српске владе пренео срдачне поздраве председника Кине Си Ђинпинга председнику Републике Србије, нагласивши да Кина цени његово пријатељство и да је постао снажан и мудар лидер који изванредно води Србију упркос великим изазовима у свету“, пише у саопштењу.

Кинески министар спољних послова је нагласио да Кина пружа пуну подршку Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета у складу са принципима поштовања међународног права и норми.

Саговорници су се сагласили да Србију и Кину везују узајамно поверење и подршка и да је пријатељство председника Александра Вучића и Си Ђинпинга додатно учврстило челично пријатељство две земље, као и да то обавезује владе Србије и Кине да улажу веће напоре за спровођење стратешких одлука двојице лидера.

Закључили су да је пријатељство Србије и Кине на историјском нивоу и да челични пријатељи деле заједничку будућност.

Кина дели забринутост Србије због противправних акција Приштине

Вулин је нагласио да Србија изузетно цени подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету и принципијелан став да не призна самопроглашену независност Косова.

Министру спољних послова Кине пренео је пријатељске поздраве председника Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу и истакао да Србија подржава целовитост Кине и политику "Једне Кине".

Кинеског министра је упознао са тренутном ситуацијом у јужној српској покрајини која је, због једностраних и самовољних потеза тзв. приштинских власти које желе да етнички очисте Косово и Метохију од Срба, као и нереаговања међународне заједнице, резултирала потпуном обесправљеношћу српског народа на Косову и Метохији и прети да доведе до сукоба.

Министар Ванг Ји је истакао да Кина дели забринутост Србије због противправних акција Приштине против Срба на Косову и Метохији и поновио да Кина сматра да Србија има право да брани свој суверенитет и територијални интегритет за шта ће увек имати подршку Кине.

Кинески министар спољних послова је нагласио да Кина препознаје покушаје страних сила, које нису пријатељске према Србији, да се мешају у унутрашња питања Србије у жељи да сруше легитимно изабрану власт, наводи се у саопштењу.

Вулин је истакао да је Србија захвална лидеру Си Ђинпингу и Кини која је у Генералној скупштини Уједињених нација гласала против резолуције о Сребреници.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи