Читај ми!

Вучић са Херцогом: Србија и Израел имају врло добре односе; српски народ је увек био уз јеврејски када је најтеже

Председник Србије Александар Вучић рекао је посла састанка са израелским председником Исаком Херцогом да је поносан што у Београду и у Србији нема никаквих излива антисемитизма и што се јеврејска заједница осећа добро и сигурно као и сви гости спортисти, културни радници. Вучић је са Херцогом разговарао и о потписивању Споразума о слободној трговини. Исак Херцог је рекао да је Израел у борбама и поручио да би цео свет требало да се супротстави терору.

Церемонија свечаног дочека одржана је испред Палате Србија, а потом је уследио тет-а-тет састанак двојице председника.

У оквиру посете одржан је пленарни састанак делегација Србије и Израела предвођених председницима Вучићем и Херцогом.

Двојица председника обратила су се медијима, а имала су и обраћања на округлом столу на тему "Синергија у иновацијама, разговори Србије и Израела".

За 13 часова заказан је састанак председника Израела Исака Херцога са председником Владе Србије Милошем Вучевићем, док ће се у 15.50 састати са председницом Народне скупштине Аном Брнабић.

После Србије председник Израела иде у Албанију

Председник Израела, иначе, након Србије посетиће и Албанију, где је према наводима медија предвиђено да се сретне са председником и премијером те земље Бајрамом Бегајем и Едијем Рамом.

У јануару ове године, Вучић је разговарао телефоном са председником Исаком Херцогом и тада је констатовано да односи двеју држава треба да одражавају блискост два народа.

На састанку са новом амбасадорком Израела у Србији Авивит Бар Илан министар спољних послова Србије Марко Ђурић данас је оценио да ће посета израеског председника бити прилика за унапређење билатералних односа на свим нивоима, а амбасадорку је информисао и о тешком положају Срба на Косову.

Амбасадорка Израела разговарала је данас и са председницом скупштине Србије Аном Брнабић и рекла да је планирано да у израелској делегацији буду и "људи из области економије што је од великог потенцијала за обе стране зарад развијања односа".

Нови инпулс у развоју билатералних односа

Брнабић је изразила уверење да ће посета председника Израела "дати важан импулс за нову фазу у развоју билатералних односа" који су оцењени као традиционално добри.

Дипломатски односи су успостављени 1948. године, а прекинути од 1967. до 1991, када су званично обновљени. Развој односа са Израелом заснован је на историјској блискости српског и јеврејског народа, која је исказана и кроз заједничко страдање током Другог светског рата.

Први пут у званичној посети Србије председник Израела био је 26. јула 2018. године, а када је председник Србије Александар Вучић дочекао тадашњег председника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти.

Тада је председник Ривлин рекао је да односи Израела и Србије гледају будућност, али да историја, све оно што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може бити заборављено.

Вучић је тада истакао да Србија никако и ни на који начин неће заборавити стравична страдања, страшне злочине и геноцид који је почињен над српским и јеврејским народом у НДХ током Другог светског рата, поручивши да неће дозволити да неко смањује и манипулише бројем српских жртава.

Председник Вучић учествовао је на 5. светском форуму о Холокаусту у Јерусалиму 23. јануара 2020. године и том приликом се сусрео са председником Израела Рувеном Ривлином.

"Синергија у иновацијама и трговини: разговори Србије и Израела"

Привредна комора Србије у сарадњи са Амбасадом Израела организује сутра округли сто "Синергија у иновацијама и трговини: разговори Србије и Израела".

У оквиру догађаја предвиђено је потписивање три меморандума о разумевању између Привредне коморе Србије и Израелског института за извоз и међународну сарадњу, Федерације израелских привредних комора и Савеза индустријских произвођача Израела.

Такође, заједничка изјава у области технолошких иновација биће потписана између Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије и Управе за иновације Израела.

Спољнотрговинска размена Србије и Израела, према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) лане износила 112,3 милиона евра, што представља незнатно повећање у односу на 2022. годину, када је износила 107,2 милиона.

Србија је лане у Израел извезла робу вредну око 75,9 милиона евра, док је увоз из Израела износио је 36,4 милиона.

Танјугу је у ПКС уочи сутрашњег Округлог стола речено да се спољнотрговинска размена од 2017. до 2023. године, кретала у распону од 59 до 112 милиона евра а суфицит је од 2020. године на нашој страни.

Повећана спољнотрговинска размена

Укупна спољно-трговинска размена је за претходних 10 година повећана 2,8 пута.

Цигарете које садрже дуван су, традиционално, први производ у српском извозу.

У првој половини ове године, укупна робна размена износила је 89 милиона евра, што је повећање од 62 одсто, у односу на исти период 2023. године.

Србија је, у овом периоду у Израел извезла робу у вредности од 54,5 милиона, што је повећање од 40 одсто, док је увоз повећан за више од 100 одсто и износио је 35,5 милиона евра у односу на 16,2 милиона, колико је износио у првој половини 2023. године.

Што се инвестиција тиче Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, а најзначајније инвестиције су у области транспорта и изградње некретнина.

Из ПКС наводе да су највећи потенцијали за унапређење сарадње пољопривредно- прехрамбени сектор, односно високо технолошка пољопривреда, храна са већом додатом вредношћу, одржива пољопривреда, затим ИТ сектор, биотехнологија, заштита животне средине, обновљиве енергије, туризам.

У структури увоза главне ставке су, гасна уља, авокадо, фунгициди за заштиту биља, седишта за моторна возила.

среда, 11. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару