Вучевић са Шен Јићин о спортској сарадњи Србије и Кине - потписан Меморандум о разумевању

Председник Владе Милош Вучевић састао се са државном саветницом Народне Републике Кине Шен Јићин, са којом је разговарао о спортској сарадњи две земље, након чега је у њиховом присуству потписан Меморандум о разумевању у области кошарке, одбојке и фудбала.

"Састао сам се данас са државном саветницом Народне Републике Кине, госпођом Шен Јићин, са којом сам имао веома садржајне разговоре о развоју наше сарадње, нарочито у спорту, који је у надлежности рада моје саговорнице у кинеском Државном савету. Србија и Кина су светске спортске велесиле и уверен сам да ћемо имати много тога да једни од других научимо", написао је премијер Вучевић на свом Инстаграм налогу.

Оценио је да ће посебан замајац размени искустава и развоју спорта дати и Меморандум о разумевању у области кошарке, одбојке и фудбала, који су данас потписали министар спорта Зоран Гајић и министар кинеске Генералне управе за спорт Гао Џидан.

Према његовим речима Уговор о слободној трговини између две државе, који се примењује од 1. јула ове године, још један је од важних корака који ојачавају сарадњу и додао да ће до краја септембра бити успостављена још једна директна авио линија између Србије и Кине.

Премијер Вучевић честитао је Кини на бројним медаљама освојеним на Олимпијским играма у Паризу и оценио да је то доказ односа ове земље према спорту, улагањима у области инфраструктуре и подршке спортистима на путу ка освајању медаља.

Државна саветница Шен Јићин пренела је срдачне поздраве председника Владе Кине и поручила да је Србија на путу општег брзог напретка, на којем има недвосмислену подршку Кине.

Поручила је да ће Кина подржати предстојећу организацију изложбе ЕXПО 2027, на којој ће узети учешће и делегације Кине.

"Наше две земље повезане су челичним пријатељством, а везују нас и изузетно важни пројекти од стратешког значаја у областима саобраћајне инфраструктуре и железница, области животне средине", рекла је Јиђинова и додала да област иновација види као сектор са великим потенцијалом за сарадњу у наредним годинама.

Председник Владе Србије подвукао је значај потписане изјаве председника Вучића и Сија о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Након састанка, премијер Милош Вучевић и државна саветница Државног савета Кине Шен Јићин присуствовали су потписивању Меморандума о сарадњи у области спорта – фудбала, кошарке и одбојке, који су потписали министар спорта Зоран Гајић и министар Генералне управе за спорт Кине Гао Џидан.

Раније у току дана се и председник Србије Александар Вучић састао са Шен Јићин. 

уторак, 13. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару