Читај ми!

Пашалић: Родитељски додатак треба да буде доступан сваком родитељу

У Нацрт закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом требало би проширити листу права на на финансијску подршку породици са децом, јер треба имати у виду да је дечији додатак неретко једини извор средстава за живот детета и породице, указује Заштитник грађана Зоран Пашалић.      

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је да Нацрт закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, поводом којег је Министарство за бригу о породици и демографију прошлог месеца окончало јавну расправу, у одређеним сегментима представља унапређење у домену остваривања права, али да би листа права на финансијску подршку породици са децом требало да буде проширена.     

Пашалић у саопштењу оцењује да је јасно да је циљ предлагача Закона да се повећају новчана издвајања државе за родитељски додатак и то јесте подршка за родитеље. Међутим, како се наводи, треба имати у виду и то да је у пракси, дечији додатак неретко једини извор средстава за живот детета и породице, посебно за незапослене родитеље који негују дете коме је потребна стална нега и помоћ.  Финанскијски су угрожени и родитељи који су морали да напусте посао, јер негују дете коме је потребна стална нега и помоћ, као и они који нису у могућности да га траже из истих разлога. 

"Баш зато што је ово питање веома комплексно, са аспекта људских права самих родитеља, као и права детета, сматрамо да су допуне нужне, како би се њихова права заштитила у пуној мери“, истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић.   

Заштитник грађана упутио је предлагачу мишљење да би Нацрт закона требало допунити правом на накнаду незапосленом родитељу који негује дете коме је неопходна стална нега и помоћ, као и правом на накнаду зараде једном од родитеља, који је стекао право рада са скраћеним радним временом због неге детета старијег од пет година, коме је неопходна стална нега и помоћ.

У циљу подршке родитељству особа са инвалидитетом и њиховој деци, посебно женама са инвалидитетом, Заштитник грађана предлаже да се у нови закон уврсти и право на накнаду боравка у предшколској установи за децу родитеља са инвалидитетом, које се може остварити уколико јединица локалне самоуправе не финансира то право.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи