Читај ми!

Комунална милиција у цивилу против шверцовања у јавном превозу

Патроле комуналне милиције од недавно у цивилу контролишу плаћање карата у јавном превозу, како би се сузбио тренд плаћања карте тек када се примети униформисани комуналац, рекао је за РТС начелник Комуналне милиције Дарко Дујовић.

У јавном превозу карту можете да платите СМС-ом или картицом, појединачна карта и даље кошта 50 динара у првој и другој зони, а поред контролора проверу да ли је карта плаћена врше и припадници Комуналне милиције.

"Комунална полиција је од оснивања имала посао контроле у јавном превозу, тако да то није ништа ново. Поред нас контролу врше и контролори и друга овлашћена лица, али прекршајни налог могу да издају само комунални милиционари путнику који није платио карту. Број путника који не плаћају карте све је мањи, и сада имамо ситуацију да од контролисаних путника свега око 2,5 одсто није платило карту", објашњава начелник Комуналне милиције Дарко Дујовић.

Новина је да сада постоје и патроле у цивилу како би се зауставио тренд да они који избегавају да плаћају превоз препознају униформисаног контролора.

Шта када је путник затечен без карте

"Када се комунални милиционер представи службеном легитимацијом свака расправа престаје. Када се путник затекне без карте издаје се на лицу места прекршајни налог. На лицу места се не тражи никакав новац, а ако се прекршај плати у року од осам дана онда се плаћа умањен износ", каже Дујовић.

Уколико неко покуша да вам казну наплати на лицу места, то мора да се пријави, јер је ту реч о покушају преваре од стране неовлашћеног лица.

У домену рада и бука, нелегална улична продаја

Поред контоле у јавном превозу комуналци одговарају на позиве грађана који се жале на буку током вечерњих сати, уклањају возила и многе друге ствари.

"Ми радимо у сарадњи са инспекцијом, али не можемо да издајемо решења за, рецимо, пуцање цеви у згради. Често примимо и пријаве које нису у опису нашег посла па их прослеђујемо надлежним службама, или упутимо суграђане коме треба да се обрате", наводи Дујовић.

Каже и да се баве питањем нелегалне продаје, најчешће око пијаца и у пешачкој зони Кнез Михајлове укице, али да немају овлашћење да робу одузму, што би био најефикаснији начин сузбијања нелегалне продаје.

За град величине Београда број од 660 комуналних милиционера није велики, нема их довољно да адекватно одговоре и изађу у сусрет свим суграђанима, посебно у ноћним сатима.

четвртак, 12. септембар 2024.
17° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи