Читај ми!

Протест еколошких активиста испред РТС-а

Протест због привођења еколошких активиста на окупљањима против рударења литијума, у организацији Еко страже, одржан је испред зграде Радио-телевизије Србије.

Окупљање "Сигурност је у бројевима” почело је у 19 часова испред зграде Радио-телевизије Србије.

Протест је организовала ”Еко стража” у име, како су саопштили, њихових пет, али и свих еколошких активиста који су приведени током протеста против ископавања литијума.

У обраћању окупљењима, активисти су рекли да се не зна тачан број приведених, али да се процењује да их је између 30 и 60 у последња два и по месеца.

Од тужилаштва и судства, како су рекли, траже извињење и враћање телефона и лаптопова, као и дисциплински поступак против свих који су нарушили људска и грађанска права активиста.

Од РТС-а захтевају получасовно директно обраћање у Дневнику и тврде да РТС није извештавао о привођењу активиста.

Рок за испуњење тог захтева је седам дана. Уколико до тога не дође, како најављују, они ће почети да користе правна средства и да врше притисак на главна и одговорна лица РТС-а.

На протесту је изведен и својеврсни перформанс, пошто су активисти приказали онакав Дневник какав мисле да треба да буде.

Бојан Симишић из Еко страже поручио је у обраћању да не може 10, 20 или 30 људи да спасава Србију.

“Ви морате да будете еколошки активисти, свако на свој начин. У нашим удружењима постоје људи који пишу пријаве, пишу жалбе, буду редари на протестима. Постоји много начина који може нешто да се ради. Ако ме не волите, нисам симпатичан, направите вашу еколошку организацију, која ће се борити против нечега на локалу и онда ћемо се заједно умрежити и једног дана ћемо донети овој земљи оно што је треба“, рекао је Симишић.

На протесту су били и лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, лидер покрета Крени Промени Саво Манојловић, као и Зоран Лутовац и Драгана Ракић из Демократске странке.

Протести против пројекта "Јадар" и ископавања литијума у Србији одржани су у претходном периоду широм Србије.

недеља, 01. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару