Читај ми!

"Кухињи солидарности" потребна помоћ – новосадски хуманитарци седмично припреме 400 оброка

Новосадској "Кухињи солидарности", самоорганизованом колективу волонтера, који припремају редовне оброке за социјално угрожене, потребна је помоћ. Финансирају се искључиво од донација физичких лица, али их је током лета све мање. Седмично припреме више од 400 оброка.

Од раног јутра у дворишту Омладинског центра ЦК13, мирише сочиво са кромпиром, али у ваздуху се осећа и солидарност, најбитнији зачин волонтера, свесних да у њиховом граду има гладних.

"Помогнем некоме. То је неки мој мали допринос, али мој милиметар, можда некоме значи, да сам померила неке ствари унапред", каже једна од волонтерки новосадске "Кухиње солидарности" Весна Миљуш.

Њен колега волонтер Слободан Милиновић каже да је у питању користан рад за друштво, а да је рад у колективу најбољи начин да то постигне зато што се дружи са људима, воли да кува и воли да помогне.

Сигуран оброк за гладне два дана недељно

Уторком и суботом они који немају, могу да рачунају на 80 волонтера који се брину да два дана у седмици 220 корисника "кухиње солидарности" добију бар један сигуран оброк.

"То су људи који су захвални за ово и којима то треба. И зато мислим да је заиста овај апел који ми спроводимо преко друштвених мрежа и на овај начин битан да би људи знали колико је ово корисно људима којима ми то припремамо", каже Слободан Милиновић.

Наводи да су у питању људи са врло ниским примањима: "Рецимо, самохране мајке које немају примања, људи који немају пребивалиште".

Уз главно јело хлеб, салата и воће

Волонтери су организовани у четири групе – ону која ноћ пре припрема храну, куваре, оне који пакују, а последњи својим аутомобилима односе оброке на адресе по прецизном списку, али и на три места у граду за оне који су без дома.

Весна Миљуш каже да са финансијама увек имају проблем, а поготово лети када имају мање донација.

"Финансирамо се искључиво од појединаца. Ево управо смо имали једну породицу са двоје мале деце који су донели тегле. Ми примамо и тегле, јер у тегле пакујемо оброке и носимо корисницима. Дошли су све четворо и донели (тегле) и донирали су и новац", објашњава Миљуш.

Сваки месец објаве прецизне податке о броју донација, утрошеног новца, спремљених оброка и броју корисника.

Кухињу солидарности и како да помогнете, да и у наредним годинама из казана мирише сочиво за гладне, можете пронаћи на Фејсбук и Инстаграм страници "Кухиње солидарности".

понедељак, 12. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару