Читај ми!

Почиње мастерс у Шангају, Ђоковић у походу на јубиларну 100. титулу

У среду рано ујутру по средњоевропском времену почиње мастер у Шангају, на којем ће први пут од 2019. играти и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, у покушају да освоји јубиларну 100. титулу у каријери и обезбеди место на Завршном турниру у Торину. Ђоковић је слободан у првом колу, па у другој рунди чека бољег из дуела Алекса Микелсена и Јунчаокете Буа. Србију ће представљати и Миомир Кецмановић, а противник у првом колу биће му Ринки Хиџиката.

Почиње мастерс у Шангају, Ђоковић у походу на јубиларну 100. титулу Почиње мастерс у Шангају, Ђоковић у походу на јубиларну 100. титулу

Први пут још од 2019. године, Новак Ђоковић ће учествовати на мастерсу у Шангају, који је освојио четири пута, по чему му нема равног. Најбољи тенисер свих времена само пет пута је поражен у најмногољуднијем кинеском граду, док је забележио 34 победе.

Ђоковић је рекордер и по укупном броју пехара са турнира из АТП серије 1.000, пошто их је подигао округло 40. Покушаће у Кини да заокружи још један велики јубилеј и појури 100. титулу у каријери, чиме би постао тек трећи играч у историји "белог спорта" са троцифреним бројем трофеја. Више их имају само Роџер Федерер (103) и Џими Конорс (109).

Мада је и сам призано да му то није приоритет у овој фази каријере, Ђоковићев наступ у Шангају биће једна од последњих прилика да поправи пласман у АТП трци и обезбеди место на Завршном турниру у Торину, где ће се средином новембра надметати осморица најуспешнијих тенисера године.

Ђоковић је тренутно на деветој позицији у АТП трци (која није исто што и АТП листа), са 45 поена мање од Аустралијанца Алекса де Минора, који након Ју-Ес опена није излазио на терен, а пропустиће због повреде и турнир у Шангају.

Осим олимпијског турнира у Паризу, који је и био први приоритет, Ђоковић током 2024. није освојио ниједну титулу, што му се није догодило још од 2005. године. Одиграо је само једно финале - на Вимблдону, где га је надиграо Карлос Алкараз.

И Ју-Ес опен, последњи гренд слем у сезони, српски тенисер је окончао поразом од Алексеја Попирина већ у трећем колу, а после турнира у Њујорку играо је само у опреми репрезентације Србије и помогао националном тиму да савлада слабашну грчку у Београду и избори опстанак у Светској групи Дејвис купа.

Мастерс у Шангају - један од најпрестижнијих догађаја у АТП календару

Изузетно јаку конкуренцију на мастерсу у Шангају употпуниће први рекет света Јаник Синер, који је у серији од 16 победа, други финалиста турнира у Пекингу Карлос Алкараз, Данил Медведев, Андреј Рубљов и финалиста Ју-Ес опена Тејлор Фриц.

Ко год се покаже као најбољи, Шангај ће добити новог шампиона, пошто се са турнира повукао бранилац титуле Хуберт Хуркач, који је прошле године у финалу савладао Медведева и вратио Шангај на тениску мапу, након што турнир три године заредом није одржан због пандемије коронавируса.

И после трогодишње паузе најјачи тениски турнир на територији Кине важи за један од најпрестижнијих догађаја у АТП календару. За првих пет година постојања, од 2009. до 2013, проглашаван је за мастерс турнир године у избору играча.

Да организација буде на елитном нивоу стара се и чувени произвођач сатова "Ролекс", који је недавно обновио насловно спонзорство.

Ђоковић слободан у првом колу, Кецмановић против Хиџикате

Новак Ђоковић је слободан у првом колу турнира у Шангају, а жребом је одређено да ће у другој рунди играти против бољег из дуела Американца Алекса Микелсена и Кинеза Јунчаокете Буа.

Ако најбољи тенисер свих времена преброди прву препреку, потенцијални противници у трећем колу су Француз Ђовани Мпетши Перикар, Италијан Флавио Коболи и ветеран Стан Вавринка.

У осмини финала српски тенисер био могао да се састане са Александром Бубликом из Казахстана или Американцем Френсисом Тијафоом. Ривали у четвртфиналу могли би бити Григор Димитров из Бугарске или Рус Андреј Рубљов.

Доњу половину Новаковог жреба предводи други фаворит Александар Зверев, са којим би Србин могао да се састане у полуфиналу. Последња препрека пре финала могла би се звати и Тејлор Фриц, седми носилац.

Што се тиче потенцијалних финалиста из другог дела жреба, ту су Италијан Јаник Синер, Шпанац Карлос Алкараз и Рус Данил Медведев.

На турниру у Шангају играће и Миомир Кецмановић, који ће се у првој рунди састати са Ринкијем Хиџикатом из Аустралије. Ако га савлада у четвртак, изаћи ће на мегдан још једном Аустралијанцу - Алексеју Попирину, играчу који је елиминисао Ђоковића са овогодишњег Ју-Ес опена.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи