Читај ми!

Девети светски рекорд Монда Дуплантиса – због чега је Београд драг двоструком олимпијском шампиону

Звезда светске атлетике Арманд Дуплантис, познатији као Мондо, није изневерио публику у Паризу и уз друго олимпијско злато, прескочивши 6,25 метара, девети пут оборио светски рекорд. Међу тих девет рекорда, два су оборена у Београду и то за мање од две недеље.

Девети светски рекорд Монда Дуплантиса – због чега је Београд драг двоструком олимпијском шампиону Девети светски рекорд Монда Дуплантиса – због чега је Београд драг двоструком олимпијском шампиону

На Олимпијским играма у Паризу се и даље пише историја. Након победе и меча за уџбенике и великог олимпијског злата нашег Новака Ђоковића, титулу најбољег свих времена још једном је потврдио и шведски атлетичар Арманд Дуплантис.

Популарни Мондо, звезда светске атлетике, у Паризу је дошао до другог олимпијског злата и деветог светског рекорда.

До злата је дошао без веће муке, пошто ниједан противник није успео да превазиђе висину од шест метара.

Након освојеног злата, почео је Дуплантисов шоу – прво је поставио нови олимпијски рекорд, прескочивши 6,15 метара, а након тога је летвица поново подигнута.

Из трећег покушаја је Арманд Дуплантис оборио светски рекорд, који је у априлу сам поставио на митингу Дијамантске лиге у кинеском Сјамену. Одмах је отрчао у загрљај девојци и пријатељима, а након тога и до родитеља, који су и његови тренери. 

Реч "världsrekord" орила се Шведском девети пут. 

Рођен у Америци, наступа под заставом Шведске

Иза великих победа, често се крију и нетипичне животне приче. Арманд Дуплантис рођен је 10. новембра 1999. у Лафајету, у америчкој савезној држави Луизијани.

Отац Грег је Американац који је и сам био скакач са мотком, док се мајка Хелена такође бавила атлетиком, али и одбојком.

Иако рођен у САД, старији брат Андреас се такмичио за Шведску на јуниорским светским првенствима у скоку са мотком, али се пред упис на факултет одлучио да пређе на бејзбол.

Управо су његови наступи за Шведску и лепо искуство подстакли Монда да се такмичи под заставом земље његове мајке.

Прво злато на значајнијем такмичењу освојио је 2015. године на Светском првенству за млађе јуниоре. Тада је имао 16 година.

Две године касније најсјајније одличје освојио је и на Европском првенству за јуниоре, а 2018. године у Тампереу стиже до злата на Светском првенству за јуниоре.

Ни месец дана није прошло, а Арманд Дуплантис ушао је у сениорску конкуренцију и на Европском првенству у Берлину прескаче 6,05 метара и обара европски рекорд.

Сребро које је променило све – пут до светског рекорда

Једино сребро осваја на Светском првенству у Дохи 2019. године, када је од њега био бољи Американац Сем Кендрикс.

Међутим, чини се да је Монда то сребро подстакло да крене напред, пошто је већ у фебруару следеће године успео да превазиђе висину од шест метара, а у септембру, на митингу Дијамантске лиге у Риму, први пут обара светски рекорд Сергеја Бупке прескочивши 6,15 метара.

Те 2020. године добио је и Јерингову награду (Jerringspriset), коју Шведски радио додељује најистакнутијим спортистима. Дуплантису је та награда веома значила и, како је рекао, донела му је олакшање, пошто га је шведска јавност прихватила.

У то време је и убрзано усавршавао шведски, који је говорио само код куће, док у јавности није имао довољно храбрости да разговара на језику своје мајке.

И то се променило након првог олимпијског злата које је освојио у Токију прескочивши 6,02, чиме је донео прву медаљу за Шведску у скоку с мотком од 1952. године. Након тог одличја, давао је интервјуе на течном шведском.

Како је сам рекао, учење шведског му је отежавало и то што велики број људи у Шведској енглески говори одлично, па су и са њим чешће разговарали на енглеском.

Два светска рекорда за мање од две недеље – оба у Београду

И Београд је значајна станица у Мондовој каријери. На митингу уочи Светског дворанског првенства у Београду 7. марта 2022. године Мондо је прескочио 6,19 и тиме дошао до свог трећег светског рекорда.

Свега 13 дана касније, на самом првенству, Мондо је до злата дошао већ на 6,05, пошто Бразилац Тијаго Браз није успео да прескочи ту висину.

Међутим, Мондо није стао, затражио је да се летвица подигне на 6,20 и из трећег покушаја дошао је до свог четвртог светског рекорда.

Са 24 године Арманд Мондо Дуплантис освојио је све што се освојити може, уз то оборивши светски рекорд девет пута.

Нема сумње да ћемо га гледати и у Лос Анђелесу за четири године, а до тада ће сигурно пасти и још неколико светских рекорда.

Високо лети Мондо, без намере да стане.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару