Читај ми!

Вера Вујовић првакиња Европе до 14 година у шаху

Вера Вујовић је најбоља шахисткиња у Европи до 14 година. На завршеном јуниорском првенству у стандардном шаху са освојених осам бодова из девет партија успела је да оствари историјски успех за нашу земљу, освојивши прву златну медаљу од 2006. године од када млади шахисти из Србије, као самосталне државе, учествују на овим такмичењима.

Седам победа и два ремија донели су Вери Вујовић титулу првакиње Европе до 14 година, а Србији прву златну медаљу у стандардном шаху у јуниорској конкуренцији од 2006. Вера је у такмичење ушла као фаворит по рејтингу, али добро је познато да у овом узрасту највиши рејтинг није гаранција резултата.

Конкуренција је била изузетна, а податак да Верина противница у последњем колу није ни помислила да покуша да црним фигурама заигра на победу, већ је у петом потезу понудила реми, довољно говори о тренутном ауторитету којег наша млада шахисткиња ужива.

"Да будем искрена, било је лакше него што сам очекивала. Кад сам се спремала за противнице, чиниле су ми се пуно озбиљније него што су биле кад су играле са мном. Вероватно је то зато што сам својом игром успела да их избацим из такта и то ме радује", каже Вера Вујовић, првакиња Европе у шаху до 14 година.

На првенству у Прагу Вера је раније освојила злато у екипној конкуренцији до 14 година и бронзане медаље у брзопотезном и убрзаном шаху.

"Бронзе на рапиду и блицу ме, наравно, нису обавезивале да освојим још једну медаљу, јер пола мојих противница са стандарда није учествовало на рапиду, као ни на блицу. Форму сам темпирала свакодневним припремама и радом. У наредном периоду ме очекује Прва лига Србије за жене, где ћу играти 3. таблу за ШК ПТТ", наводи наша саговорница.

Српски шах у Вери добија нову узданицу и ускоро будућу репрезентативку, за коју се у Шаховском савезу Србије надају да ће дуго година доносити нове и велике успехе.

На 33. првенству Европе за младе шахисте учествовао је 1.231 такмичар из 47 националних федерација. Осим Вере Србију је представљало још 23 јуниора. На дохват медаље били су Леонид Ивановић у категорији дечака до 10 година и Андреј Љепић у катогорији дечака до 16 година. Обојица су заузела 6. место.

Од 2006. до данас одржано је 18 првенстава, пауза је била 2020. године, а такмичари из Србије освојили су свега четири медаље: Марија Ракић, сребро 2006, Андреа Винце, сребро 2006. и бронза 2008. и Јована Срдановић, сребро 2017.

У мушкој конкуренцији до сада није освојена медаља, иако су наши шахисти неколико пута били близу тог успеха.

У Шаховском савезу Србије кажу да их у наредном периоду очекује анализа урађеног, али и задатак да се повећа конкурентност наших младих шахиста у Европи, јер без тога нема напретка у сениорском шаху.

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару